Svijet

Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Nici

U toku je policijska akcija u Nici - uhapšene su četiri osobe, u sklopu istrage napada, u kojem je u četvrtak uveče, u vrijeme proslave Dana pada Bastilje, napadač kamionom pokosio ljude na promenadi u tom gradu. U međuvremenu Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad, javljaju svjetski mediji.
Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Nici
Portal AnalitikaIzvor

Bilans povrijeđenih u Nici popeo se na 202 ranjenih, od čega je 52 ranjenika u kritičnom stanju.  Među stradalima je i 10-oro djece.

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da je napadač po svemu sudeći, imao veze sa radikalnim islamističkim krugovima.

U međuvremenu, broj žrtava raste.

„Za sada je 84-oro ljudi poginulo, među kojima ima 10-oro djece. Povrijeđenih je preko 200, od čega je 52 u kritičnom stanju, a od tih 52, 26 osoba je u ekstremno kritičnom stanju.“ kazao je državni tužilac.

Napadač, kojeg je tužilac okarakterisao kao teroristu, ima policijski dosije sa nasilnim epizodama u prošlosti, ali je bio nepoznat francuskim obavještajnim i antiterorističkim agencijama.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je proglasio trodnevnu žalost u Francuskoj 16, 17. i 18. jula.

Napad je takođe nazvao terorističkim i poručio.

"Zašto Nica? Zato što je to grad poznat u cijelom svijetu. Jedan od najljepših. Zašto 14. jul? Jer je to dan slobode. Teroristi koji su nas napali željeli su da povrijede Francusku. Još jednom cijeli svijet je uz nas, vjeruje u snagu naše nacije, vjeruje da ćemo prevladati sve poteškoće. I proteklih mjeseci smo se susretali sa brojnim problemima, ali nismo pokleknuli. Uspjeli smo sačuvati jedinstvo“, kazao je francuski predsjednik.

Vozač je upravljao kamionom dva kilometra prije nego što je konačno zaustavljen i likvidiran. Zvanično je identifikovan kao Mohamed Lauaijej Bulel,  31-ogodišnjak tunižanskog porekla. Lokalni list Nis maten prenosi da je bio otac troje djece i da je radio kao vozač kamiona za raznošenje robe.

Portal Analitika