In firme

Google pod istragom zbog reklama

Regulatorna agencija EU pokrenula je treću istragu protiv kompanije Google, optužujući je za blokiranje konkurenata u poslu reklamiranja na stranicama za pretraživanje interneta.
Google pod istragom zbog reklama
Portal AnalitikaIzvor

Evropska komisija pojačala je i postojeću optužbu protiv najpopularnijeg pretraživača interneta da u rezultatima favorizuje sopstveni servis za kupovinu u odnosu na rivale, javljaju agencije.  

"Google je predstavio mnoge inovativne proizvode koji su unaprijedili naše živote. To ne daje pravo Googlu da oduzima ostalim kompanijama pravo da se nadmeću i da budu inovativne", rekla je na konferenciji za novinare u Briselu komesar EU za konkurentnost Margaret Vestager. 

Komisija je saopštila da je Googlu poslala dva "saopštenja sa primjedbama" 

U novom dokumentu, Komisija optužuje Google da je zloupotrijebio svoju dominantnu poziciju vještačkim sprečavanjem ostalih veb sajtova da prikazuju reklame na stranicama sa rezultatima pretraživanja interneta. 

Kompanija bi mogla da bude kažnjena sa deset odsto svog globalnog obrta u svakom slučaju ukoliko bude proglašena krivom za kršenje antimonopolskih propisa. 
Google je saopštio da će proučiti primjedbe Evropske komisije i objaviti odgovor u narednim sedmicama.

 

Portal Analitika