Abiznis

Oprezno sa novčanicama od 100 eura

Od početka ove godine, zaključno sa junom otkriveno je 316 komada falsifikata eura. Najviše je novčanica od 100 eura, a u kovanicama prednjače dva eura - rečeno je Pobjedi iz Centralne banke u odgovoru na pitanje da li je povećana količina falsifikovanog novca u opticaju s obzirom da se trgovci žale da u posljednje vrijeme često od mušterija dobijaju sumnjivi novac.
Oprezno sa novčanicama od 100 eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U Centralnoj banci kažu da broj otkrivenih, odnosno obrađenih falsifikata nije povećan u odnosu na isti period prošlih godina. Trgovci, ali i građani kažu da se sa sezonom svake godine poveća količina falsifikovanog novca u opticaju.
U Centralnoj banci objašnjavaju da je od ukupno otktivenih 316 komada falsifikata, 65 komada od 100 eura i 102 komada u apoenu od dva eura. Euro je valuta čiji se falsifikovani apoeni najčešće pojavljuju kod nas.

- U prvoj polovini ove godine otkriveno je 179 komada novčanica eura i 137 kovanog novca – takođe eura. Otkrivena su svega tri komada falsifikovanih američkih dolara – pojašnjavaju u CBCG. 
Najviše falsifikata je otkriveno u centralnoj regiji Crne Gore.

- Najviše ili 114 falsifikovanih novčanica eura otkriveno je u centralnoj regiji ili 64 odsto. U južnoj regiji 56 komada ili 31 odsto, dok je u sjevernoj regiji otkriveno 9 komada ili pet odsto - pokazuju podaci CBCG. 

Podsjetimo da je u Crnoj Gori u prošloj godini otkriveno 1.019 komada falsifikovanog eura, što je 13 odsto više nego 2014. 
Najveći broj falsifikovanih novčanica eura otkrivenih u opticaju tokom 2015. godine odnosi se na 50 eura, a kod kovanog novca dva eura.
Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika