Literatura

Humorom protkana priča o bogatom životnom iskustvu

Knjiga koja duhovno ohrabruje i nudi putokaze u svijetu savremenih ideja, „Hercog“, može se naći u izdanju Nove knjige.
Humorom protkana priča o bogatom životnom iskustvu
Portal AnalitikaIzvor

To je nadasve zanimljiva i humorom protkana priča o jednom bogatom životnom iskustvu.

Hercog je sredovječni akademik, istoričar filozofije sa romantičnim idejama koji se iznenada našao izvan kolotečine udobnog života i uspješne karijere. Neuspješan je i u ulozi muža i u ulozi ljubavnika, upliće se u problematične erotske veze i prinuđen je da povede pravi rat sa svojom sredinom i pretećom sjenkom duševnog rastrojstva.

Ali Mozes Hercog neće potonuti, njegova životna avantura pretvoriće se u mitsko traganje za autentičnim vrijednostima u duhovnom bespuću jedne materijalističke civilizacije.

Zanimljiva priča o intelektualcu, profesoru koji napušta sve - i posao i ženu i ljubavnicu i - počinje da piše zamišljena pisma. U njima izlaže svoja shvatanja, misli i poruke, upućena su svijetu, poznanicima, strancima, institucijama, pa čak i mrtvima. Veoma emotivna knjiga o stanju u americi i pogledu na moderno vrijeme.

Hercog, kao ali i ostali junaci Sola Beloua, pokušava da pronađe svoje mjesto u svijetu. Svi njegovi likovi su neurotični, nemogući, frustrirani, osećaju se nedovoljno slobodni: muče ih bivše žene i hirovite ljubavnice, nelojalne kolege, depresije, haotičan, iscrpljujući tempo tiranopolisa i savremenog života, velike moralne dileme, ali i materijalna i seksualna iskušenja.

Sol Belou smatra se jednim od najduhovitijih, ali i vrlo kontroverznih američki pisaca. Filip Rot je rekao da je on, sa Vilijemom Foknerom, bio stub američke literature XX vijeka. Bio je hvaljen, nagrađivan i osporavan. Dobitnik je Nobelove nagrade 1976. godine, Pulicerove nagrade, Legije časti, Malaparteove nagrade za literaturu. U Americi je dobio tri Nacionalne nagrade za knjigu godine. Kritikovao je sistem, establišment, studente, kritičare, kolege pisce i kolege profesore. Bio je opsjednut američkim snom.

Vjerovatno najbolji roman američkog nobelovca Sola Beloua, koji ne silazi sa lista svjetskih bestselera, „Hercog“, možete naći u svim Gradskim knjižarama ili naručiti putem sajta www.novaknjiga.com.

1207hercog1
Portal Analitika