Kultura

GRAD TEATAR: Opera „Dve glave i devojka“ druga festivalska premijera

Druga premijera ovogodišnjeg XXX Grad teatra, komična opera-bajka u jednom činu „Dve glave i devojka“ biće večeras izvedena na novoj sceni Vještica u Bečićima os 21 i 30 časova.
GRAD TEATAR: Opera „Dve glave i devojka“ druga festivalska premijera
Portal AnalitikaIzvor

Operu je komponovala istaknuta srpska kompozitorka Isidora Žebeljan, a režiju potpisuje Boris Liješević. Libreto je, po motivima staroindijske legende, napisao Borislav Čičovački, a Žebeljan orkestrom diriguje Premil Petrović.

Pripovijedači u operi su Miša Janketić i Milovan Filipović, a proroka tumači Rambo Amadeus. Ulogu Padme tumači sopran Aneta Ilić, Čandra je bariton Vasa Stajkić, Bati je bariton Nebojša Babić, a boginja Kali sopran Katarina Jovanović. Drugog proroka interpretira na klarinetu Frank van der Brink.  

- Poziv Isidore Žebeljan i Borislava Čičovačkog da režiram operu „Dve glave i devojka“ doživio sam kao veliku čast, povjerenje i izazov. Rad u potpuno novom žanru, rad sa operskim pjevačima, u indijskoj mitologiji, uz tehnički problemsku scenu zamjene glava... Nepoznatog se ne treba plašiti već mu ići u susret. Ne baviti se problemima koje nosi materijal nego ići u priču, u značenje, u cjelinu i vjerovati da će dobar i kreativan proces sam donijeti rješenja. Baviti se ljudima a ne pozorištem – kazao je Liješević o ovom rediteljskom poduhvatu.

K.J.

Portal Analitika