Svijet

ID izgubila četvrtinu teritorije

Islamska država izgubila je u posljednjih osamnaest mjeseci četvrtinu svoje teritorije u Iraku i Siriji ili područje veličine Irske, te će vjerovatno u idućem razdoblju pojačati napade na civile, objavila je organizacija Information Handling Services (IHS).
ID izgubila četvrtinu teritorije
Portal AnalitikaIzvor

Teritorija pod kontrolom pripadnika te grupe smanjila se od januara 2015. godine, kada su proglasili kalifat s 90.800 na 68.300 kvadratnih kilometara, prenosi Hina.

To je dovelo do jačanja napada na civilne ciljeve na Bliskom istoku i u Evropi, koji će se vjerovatno intenzivirati, navodi IHS, kompanija sa sjedištem u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kako se IDIL smanjuje, postaje jasno da državni projekt slabi i da se grupa fokusira na pobunu", rekao je Columb Strack iz IHS-a, kompanije koja pruža informacije o globalnoj politici i sigurnosti.

"Rezultat toga je da očekujemo porast masovnih napada i sabotaža ekonomske infrastrukture širom Iraka i Sirije te Evrope", dodao je on.

Iračka vojska osvojila je prošloga mjeseca Falluju, utvrdu IDIL-a zapadno od Bagdada, što je dovelo do porasta broja napada na šiitske muslimane.

Klix.ba

Portal Analitika