Svijet

Hofer: Austrija bi teško opstala bez EU

Lider ultradesničarske Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer, koji će se kandidovati na ponovljenim predsjedničkim izborima u toj zemlji, izjavio je da se ne zalaže za istupanje Austrije iz EU.
Hofer: Austrija bi teško opstala bez EU
Portal AnalitikaIzvor

"Nadam se da se to neće dogoditi. Moja želja je da se EU razvija u pozitivnom smjeru, a Austrija bi teško opstala van nje", rekao je Hofer u intervjuu za agenciju Asošiejted pres (AP).

Evropske euroskeptične stranke koje su podržale odluku Britanaca da napuste EU, pozdravile su i odluku Ustavnog suda Austrije o poništenju rezultata i ponavljanju predsjedničkih izbora zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, smatrajući je novom šansom za Hofera i mogućim korakom ka raspadu Unije.

Pobjeda ljevičara i bivšeg lidera austrijske Stranke zelenih Aleksandera Van der Belena na izborima 22. maja, donijela je olakšanje evropskom političkom establišmentu naklonjenom EU. Rezultati objavljeni poslije zatvaranja biračkih mjesta pokazali su da Hofer vodi, ali se na kraju ispostavilo da je 30.000 glasova poslatih putem pošte presudilo u korist Van der Belena.

Hofer je ranije izjavio da može da zamisli u Austriji epilog sličan onom u Velikoj Britaniji ako EU nastavi da se razvija u pogrešnom smjeru, ali je za AP kazao da, iako je kritičan prema EU, smatra da je ona pozitivan izbor dokle god vodi ka manjem centralizmu i većoj slobodi država članica.

Prema njegovim riječima, Austrijanci sada imaju više koristi od EU nego prije 21 godinu, kada su joj pristupili.

Iako neki proevropski političari tvrde da je neophodna veća centralizacija i donošenje odluka većinom glasova, Hofer navodi da bi ukidanje konsenzusa koristilo velikim državama na štetu Austrije i drugih manjih zemalja i značilo da je EU prekoračila svoja ovlašćenja.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Portal Analitika