Sci/Tech

Smanjuje se rupa u ozonskom omotaču

Masivna rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika pokazuje znakove ozdravljenja nakon tri decenije zajedničke akcije svketskih vlada, saopštili su naučnici u četvrtak.
Smanjuje se rupa u ozonskom omotaču
Portal AnalitikaIzvor

Ozonski omotač je ključni dio atmosfere koja blokira štetne ultraljubičaste zrake Sunca da dopru do Zemljine površine. Bez ozonskog omotača, naučnici vjeruju, da bi stopa raka kože kod ljudi i životinja bila u porastu.

„Sada možemo biti sigurni da su stvari koje smo preduzeli stavile planetu na put ozdravljenja. To je prilično dobro za nas, zar ne? Stvorili smo situaciju i kolektivno, kao svijet, rekli hajde da se riješimo tih molekula. Oslobodili smo se od njih i sada vidimo odgovor planete“, rekla je Susan Solomon, koja je predvodila istraživački tim sa Masačusets instituta za tehnologiju.

Solomon je imala i veliku ulogu prije 30 godina kada je ozonska rupa otkrivena. Ogromna rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika je otkrivena 1985. godine.

Ozonska rupa postala je veliki simbol sposobnosti čovječanstva da utiče na životnu sredinu, pa je 196 nacija 1987. godine potpisalo obećanje da će ograničiti proizvodnju freona u sporazumu poznatom kao Montrealski protokol.

Sada naučnici tvrde sa se ozonska rupa značajno smanjila, za četiri miliona kvadratnih kilometara u odnosu na njen najviši nivo kada je 2000. godine bila na vrhuncu. Čini se da su ovi prvi znaci „ozdravljenja“ antarktičkog ozonskog omotača uzrokovani Montrealskim protokolom, što je i mišljenje naučnika.

Izvor: N1

Portal Analitika