Kužina

Napravite sami jabukovo sirće: Za bolju liniju i zdravlje

Jabukovo sirće je jedan od neophodnih i nezaobilaznih sastojaka koji se koriste u prirodnoj i narodnoj medicini.
Napravite sami jabukovo sirće: Za bolju liniju i zdravlje
Portal AnalitikaIzvor

Jabukovo sirće kao jedan od najučestalijih kuhinjskih sastojaka, već dugo se koristi ne samo za kuvanje već i za liječenje raznih zdravstvenih problema. 

Iako zvanična medicina i nauka još uvijek nisu potvrdile medicinska svojstva jabukvog sirćeta, zagovornici holističke medicine tvrde da je jabukovo sirće izuzetno blagotvorno za zdravlje. 

Jedna japanska studija pokušala je da skrene pažnju na pozitivne efekte jabukovog sirćeta kod gubljenja težine. Ova studija je uključila 175 gojaznih osoba koje su imale sličan dijetalni režim, ali je samo polovina njih uključila jabukovo sirće u dijetu. 

Rezultati studije su pokazali da su učesnici, koji su koristili jabukovo sirće tokom dijete, ostvarili bolje rezultate prilikom gubljenja težine nego prva grupa učesnika koji nisu uključili jabukovo sirće u dijetu. Naučnici su utvrdili da jabukovo sirće aktivira pojedine gene u ljudskom tijelu, koji stimulišu proces sagorevanja masti. 

Takođe, istraživači su otkrili da se jabukovo sirće pokazalo kao izuzetno blagotvorno pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Naime, jabukovo sirće sprječava varenje skroba koji je odgovoran za povećanje nivoa šećera u krvi. 

Iako je jabukovo sirće dostupno u prodavnicama, domaća verzija ovog sirćeta je mnogo korisnija i blagotvornija. 

Recept za domaće jabukovo sirće: 

Sastojci: 

- 6-8 neoljuštenih jabuka 

- 2 meda 

- voda 

Priprema: 

1. Stavite neoljuštene jabuke u veliku staklenu teglu a zatim napunite teglu vodom. Jabuke bi trebalo da budu u potpunosti prekrivene vodom. 

2. Nakon toga, dodajte med i dobro miješajte kako bi se u potpunosti rastopio. 

3. Proceduru nastavite tako što ćete da stavite papirni ubrus preko otvora tegle. Čvrsto zatvorite teglu i ostavite da odstoji dvije nedjelje. 

4. Dvije nedjelje kasnije trebalo bi da procijedite tečnost, uklonite sve ostatke jabuka i sipate tečnost nazad u teglu. 

5. Ostavite ovu tečnost da odstoji mjesec dana, uz svakodnevno miješanje. 

6. Nakon 4 nedjelje, vaše domaće jabukovo sirće je spremno za upotrebu. Uživajte u blagodetima koje pruža!

Portal Analitika