EU web forum

Opštini Herceg Novi odobren grant od 150.000 eura

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu pri Evropskoj komisiji odobrila je Opštini Herceg Novi grant u iznosu od 150.000 eura, kao partneru opštine Kalajoki iz Finske na projektu “Welcome to Europe: 3i - inclusion, integration & internationalization”, na konkursu “Mreža gradova” u okviru programa “Evropa za građane”.
Opštini Herceg Novi odobren grant od 150.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

"Ciljevi projekta su prepoznavanje najboljih načina  inkluzije i integracije novih evropskih članova u lokalne zajednice i osnaživanje evropskog identiteta, uz poboljšanje razumijevanja između postojećih i novih članova evropske zajednice", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Kako bi ciljevi bili ostvareni, u okviru projekta će biti održano pet seminara, od kojih će jedan biti i u Herceg Novom. Pažnja će biti usmjerena na učešće lokalne zajednice u stvaranju međukulturnog dijaloga između učesnika projekta, što će i biti platforma za učenje, razmjenu informacija i debatu po pitanjima vezanim za budućnost Evrope.

Partneri na 3i projektu su Tartu (Estonija), Kaunas (Litvanija), Malme (Švedska), Pordenone (Italija) i Jivaskila (Finska).

U okviru ovog konkursa, od ukupno 151 podnijete aplikacije za grant iz svih zemalja učesnica programa “Evropa za građane”, za finansiranje je selektovano 17 projekata, sa ukupnim iznosom dodijeljenih sredstava od 2 312 500 eura.

Grant, u iznosu od 107.500 eura, je odobren i opštini Danilovgrad, koja će biti partner u projektu “Putevima EU”, čiji je vođa opština Erdut iz Hrvatske.

Sljedeći rok za dostavljanje aplikacija za konkurs “Mreže gradova” programa “Evropa za građane” je 1. septembar.

Portal Analitika