Literatura

Bošković laureat 15. Festivala europske kratke priče u Zagrebu

Kratka priča "Fashion and friends" Stefana Boškovića drugonagrađena je na nedavno završenom konkursu Festivala europske kratke priče - FEKP i Centra za kreativno pisanje - CeKaPe, ozvaničeno je na svečanosti proglašenja nagrada 15. izdanja te književne manifestacije koja se održava u Zagrebu i Osjeku.
Bošković laureat 15. Festivala europske kratke priče u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski autor poznat po brojnim priznanjima i pohvalama koje je zavrijedio kao pisac romana i priča, dramaturg, reditelj, pa čak i glumac, nagrađen je petnaestodnevnim boravkom u splitskoj rezidenciji za pisce u organizaciji udruženja Kurs.

Kao navodi T portal, najbolja priča ovogodišnjeg konkursa je "Međa" autorice Une Vizek. Ona će boraviti dvije sedmice u baltičkoj rezidenciji za pisce Ventspils u Letoniji, a čitanje njene priče biće upriličeno na zatvaranju festivala koje je najavljeno za sjutra u zagrebačkom teatru &TD. Treću nagradu i pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a u Gorskom Kotaru, dobio je Zoran Lazić za priču "Kristina ide u pakao".

O pobjedniku među 282 pristigle priče konkursa 15. FEKP-a, čija je tema bila "O granicama: slobodna tema", odlučivao je peteročlani žiri u kojemu su  bili pisci, urednici, novinari i književni kritičari - Stjepan Balent kao predsjednik, te članovi Vladimir Arsenić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Dijana Matulić. Konkurs i izbor najboljih sprovodio se tajno: rukopisi su pristigli pod šiframa, a žiri je, prema riječima urednice i književne agentice Dijane Matulić, odluku donio nakon duge i teške rasprave.

Priča "Fashion and friends", kao i drugih 19 priča koje su se našle u užem izboru, dostupne na web stranici 15. FEKP-a.

K.J.

Portal Analitika