Društvo

Od ulične prodaje do istorijskog dragulja: Zagor i Mister No, legende koje i dalje žive

Jedan od najvećih svjetskih fenomena, nastao je sada već davne 1961. godine u Italiji. Naime Serđo Boneli je napisao scenario za stripskog junaka i uz pomoć Galijena Ferija koji je stvorio crtež, napravio legendarni strip Zagor, koji se i dan danas redovno čita. Nekoliko godina nakon završetka rata čini se da je planeti Zemlji bio potreban junak, ali ne bilo kakav već onaj u kojem bi svako od nas mogao da se pronađe. Tako je i rođen Zagor, sasvim običan čovjek sa sasvim običnim moćima - željom za pravdom i pronalaskom mira.
Od ulične prodaje do istorijskog dragulja: Zagor i Mister No, legende koje i dalje žive
Portal AnalitikaIzvor

Postoji legenda da je Zagor došao u Bosnu da traži osobu koja je napisala pjesmu ''Zvijezda tjera mjeseca''.  Zagor: Gospođo jeste li vi napisali ovu pjesmu.Gospoda: Jesam.

Zagor: A šta vam znači ono ''Zagoru ga zatjera”…

ikoZagorovo pravo ime je Patrik Vajlding, a rođen je u kolibi kod Klir Votera (Darkvud). Kada je bio dječak, roditelje su mu ubili Indijanci Abenake koje je predvodio bijelac Solomon Kinski. Zagora je spasao otac bacivši ga u rijeku prije nego što je zajedno sa njegovom majkom nastradao u zapaljenoj kući koju su zapalili Indijanci.

Nakon toga ga iz rijeke spašava lutalica Fici, čovjek koji je bio bogati trgovac u Bostonu i koji se toga odrekao da bi došao da živi u divljini. Fici ga je naučio da rukuje kamenom sjekirom. Tokom odrastanja, Patrik traži Solomona Kinskog da mu se osveti zbog smrti svojih roditelja. Jednog dana saznaje gdje se on nalazi i sprema osvetu. Dolazi u selo Indijanaca Abenaka kojima je Kinski bio neka vrsta poglavice i ubija nekoliko Indijanaca iz zasjede. Nakon toga Indijance hvata panika i većina napušta selo, dok manji broj ostaje uz Kinskog. Nakon toga ulazi u selo i ubija ostatak Indijanaca i bori se sa Kinskim i savlada ga. Tada mu Kinski govori da je njegov otac bio bivši vojni oficir koji je izvršio zločin nad indijancima i da je to razlog zašto su ubili njegove roditelje. Patrik ne može da vjeruje, ali kada vidi članak u novinama da je njegov otac proglašen krivim za taj zločin, pada na koljena i očajava. Tada Kinski uzima pištolj i nišani u Patrika. U tom trenutku se pojavljuje Fici i pogađa Kinskog sjekirom i ubija ga. Ipak i Kinski je stigao da puca i pogađa Ficija, koji nakon nekoliko trenutaka umire na Patrikovim rukama.

iko2Pravednik koji miri Indijance i bijelce: Poslije tih događaja, Patrik odlazi razočaran, tužan i tada donosi odluku:

Ubuduće ću raditi samo na miru! Pokušaću izmiriti Indijance i bijelce, unijeti više razumijevanja za njih. Pomagaću onima koje ocijenim pravednima, bez razmišljanja o tome ko kojoj rasi pripada“. Patrik daje sebi ime „Duh sa sjekirom“ (indijanski naziv Za-gor Te-Nej).

Koliko nam se puta u životu desilo da kada nam zatreba savjet ili jednostavno osoba sa kojom možemo da prospemo par riječi uz nekoliko gutljaja kafe sjetimo se te osobe koja je uvijek tu za nas, a kojoj nekad i ne posvećujemo toliko pažnje koliko bi trebali. Sličnom analogijom rađen je i ovaj strip, kako u fiktivnom tako i u stavrnom životu. Nekada popularna ilustracija zanimljivih avantura, koja se trkom kupovala sa podgoričkih i svjetskih prodajnih mjesta, sada kod većine leži pod valom prašine, uredno složena na policama, čekajući da se opet otvori i ispriča neku od nezaboravnih avantura.

Hiljade i hiljade sati ove papirne avanture, na koje smo često i prosipali par gutljaja kafe tresući se od smijeha, opisane su baš kroz jedno neobično i urnebesno prijateljstvo. Zagor koji mrzi nepravdu i koji je čitav svoj život posvetio borbi protiv kriminalaca i zlikovaca najnižeg kova za svog vječnog kompanjona ima Čiko-a. Don Chice Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili kraće Čiko, je simpatični proždrljivi meksikanac koji obožava da upada u nevolje nadmudrujući se sa sumnjivim barmenima u pokušaju da dobije ručak na kredit. Njegovo ime koje na indijanskom znači ''Maleni čovjek sa velikim trbuhom'' je zapravo i idealan opis ovog vječitog životnog prijatelja, koji osim simpatičnih opaski i dodatnog ''zagorčavanja'' života Zagoru, je uvijek tu da pomogne i isprati našeg glavnog junaka i do samog pakla ako treba.

Čiko: He, he, šta bi ste vi bez Felipe Kajetana Lopeza Martineza i....

Zagor: Hiljadu mi skalpova to nije svijeća već DINAMIT BANDOGLAVČE

Čiko: ŠTA?...

Vječna borba sa Helingenom: Konstantno gunđanje ovog simpatičnog Meksikanca, te prekidanje pustolovine kako bi odmorio noge ili stao da svari težak ručak, daju fantastične trenutke odmora od vjekovne borbe sa Helingenom, vječnim Zagorovim neprijateljem. Helingen je izopačeni ludi genije sa izumima ispred njegovog vremena. On je u brojnim pustolovinama sagradio ogromnog Titana, postavio brojne rakete, ostvario kontakt sa vanzemaljcima i uspio pobijediti smrt. On baš kao i Baron Rakosi, vampir sa kojim se Zagor sreo nekoliko puta ima hiljadu života i konstantno pokušava da spriječi našeg šarmantnog junaka u ostvarivanju njegovog cilja - pronalazak mira i istjerivanje kriminala. U borbi sa Helingenom ostatk Zagorove ekipe čine i Tonka - Poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat koji zna za mnoge njegove tajne i trikove kojima se Duh sa sjekirom koristi kako bi održao mir, te Digging Bill - smušeni tragač sa blagom, čija velika želja da konačno pronađe zakopano blago i vrlo često uvlači Zagora i Čiku u potpuno neplanirane pustolovine, te kapetan Fišleg, Mnogooki i Doktor Lester.

mister-noMister No: Ogromnim uspjehom Zagora, Serđo Boneli je u svom portfoliu upisao još jedan projekat a to je svakako Mister No. On je naime nastao prema stvarnom liku kojeg je Serđo vidio na jednom od svojih brojnih putovanja.

''Da, bio sam u Palenqueu, u Meksiku i sreo sam mladog i zgodnog čovjeka na aerodromu.Nosio je kožnu jaknu i zvao se Kapetan Vega, ime koje je perfektno odgovaralo strip junaku! Imao je opasač sa pištoljem i letio je po Yucatanu gore dolje prevozeći životinje, povrće i razne namirnice i kad god je sreo turiste, samo bi pokazao na sjedište za putnike i rekao:'Ok, odvest ću vas gdje god želite''.

Ovaj novi junak koji je okoreli zavodnik sa puno uspjeha kod žena je svoju inkarnaciju dobio 1975. godine. Za razliku od njegovog starijeg brata, glavni lik ovog stripa nema svog krvnog neprijatelja, već su njegovi protivnici prikazani kao sasvim obični ljudi, naizgled normalni, koji tek nakon što ih Mister No odvede do tražene lokacije pokažu svoje pravo lice. Ovaj ratni veteran svojim neobuzdanim duhom za avanturom zapravo predstavlja alter ego svog oca i tvorca Serđa Bonelija čije su avanture često opisane u stripu, al baš kao i Zagorove avanture obiluju intrigantnim raspletom priče koji zna da drži čitaoca na ivici sve do zadnje stranice.

Zagor, Mister No, Alan Ford i brojni drugi romani su prednjačili u vremenima, kada nije bilo 3D tehnologije, nije bilo miltimilijarderskih budžeta za filmove i crtaće, već su tek tako, iz vedra neba došli i do naše male države i za tren oka kupili brojna srca (a s obzirom na period i brojne novčanik. Iako su vremena doživjela okret od180 stepeni, ljudi nisu, jer pored svih nemilih događaja koje gledamo svakog dana i dalje svi tražimo onaj mali trenutak u kojem odletimo u oblacima, neki možda baš u Darkwood. To je možda i najveća draž ovog dragulja svjetske istorije, što i dan danas, nakon 55 godina Zagor ima priliku da možda nekome ko nije čuo za njegove pustolovine, oduzme par sati koje će kvalitetno ispuniti nekom od pustolovina.

 

Luka ĐURIĆ

 

 

 

Portal Analitika