EU web forum

Bar: Otvorena Škola prava Evropske unije

U organizaciji Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica (UDG) juče je u Baru otvorena VIII sesija Škola prava Evropske unije, pod nazivom „Pravo na obrazovanje i demokratija – evropsko iskustvo“.
Bar: Otvorena Škola prava Evropske unije
Portal AnalitikaIzvor

Polaznike i njihove predavače pozdravili su predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić i dekan Fakulteta pravnih nauka UDG, tvorac ideje Škole prava EU prof. dr Dragan Vukčević.

Predsjednik barske lokalne samouprave je u ime grada domaćina polaznicima i predavačima poželio uspješan rad.

- Tokom vašeg boravka u Baru, želim vam da pored novih saznanja upoznate i naš grad, koji se diči svojom tolerancijom, međukonfesionalnošću, multikulturalizmom i multietničnošću. Proslavljajući Dan nezavisnosti Crne Gore, prije par dana smo organizovali jednu izložbu posvećenu Svetom Knezu Vladimiru, koji je prije hiljadu godina sa ovih prostora slao poruke koje mi i danas baštinimo. To su poruke tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja, koje ljudi sa ovih prostora ljubomorno čuvaju. Želim da osjetite to što mi u Baru gajimo i upoznate Stari grad koji je posebna vrijednost, ne samo Bara nego i Crne Gore, da posjetite Staru maslinu, koja je sada i zvanično, po sertifikatu, starija od dvije hiljade godina. Volio bih da vidite Bar i sa one druge istojiske strane, da ne ponesete samo ove vizuelne utiske o našem gradu, već da osjetite toplinu dobrodošlice. Želim vam uspješan rad, da se družite, da steknete nova prijateljstva, da zavolite Bar i da nam opet dođete – istakao je Srzentić.

 Škola, koja će u Baru biti održana od 24. do 28. maja, ima za cilj vođenje diskusije o pravu na obrazovanje i demokratiji u okviru EU, uz poređenje sa crnogorskim sistemom obrazovanja i definisanje daljih smjernica na putu dostizanja evropskih standarda.

Polaznici VIII Škole prava EU su srednjoškolci i studenti koji su društveno angažovani i koji će, učestvujući u diskusijama u okviru škole, na najbolji način predstaviti potrebe i nedostatke sa kojima se suočavaju, kao i njihovu viziju o najpogodnijem modelu obrazovanja. 

 

Portal Analitika