Blago Crne Gore

Polimski muzej

Miloša Mališića 3, Berane / Kontakt: polimskimuzej@t-com.me
Polimski muzej
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Radno vrijeme: Zimi - svakog dana osim nedjeljom od 9 do 16 časova. Ljeti - svakog dana osim ponedjeljkom od 9 do 16 časova.

Polimski muzej u Beranama osnovan je 1953. godine, kao regionalni muzej kompleksnog tipa za teritoriju Gornjeg Polimlja: Berane, Plav, Andrijevicu, Rožaje i Bijelo Polje.

Zgrada u kojoj je danas smješten Muzej, podignuta je početkom XX vijeka za potrebe Trezvenjačke omladine i Sokolskog društva. Muzej posjeduje sljedeće zbirke: arheološku, etnografsku, umjetničku, numizmatičku, heraldičku, prirodnjačku i zbirku fotografija.

U navedenim zbirkama registrovano je, prema postojećoj dokumentaciji, više od 4500 muzejskih predmeta. Polimski muzej posjeduje i stručnu biblioteku sa oko 3000 knjiga.

Arheološka zbirka sadrži oružje, oruđe, keramiku i nakit iz neolitskog, ilirskog i rimskog perioda. U fondu se nalazi veoma vrijedni materijal sa neolitskog lokaliteta Beran-krša.

Figurine i keramika različitih oblika i načina ukrašavanja, pokazuje da je kultura sa ovog lokaliteta srodna sa Vinčanskom kulturom. Takođe se mogu zapaziti i elementi sa Primorja, što neolitu Polimlja daje posebno obilježje. Interesantne su i ranohrišćanske ploče iz crkve u Budimlju. Ilirska epoha je zastupljena raznovrsnim primjercima oružja i oruđa.

Posebnu vrijednost arheološke zbirke čini trinaest eksponata od ćilibara sa predstavama lova iz Lisijevog polja.

U Polimskom muzeju je se nalazi pancir košulja, slučajno iskopana kod Berana, u mjestu zvanom Donja Ržanica. Teška je 18,5 kg, a pretpostavlja se da je iz vremena krstaških ratova.

U muzeju je izloženo i nekoliko rimskih nadgrobnih spomenika sa očuvanim natpisima, ostaci srednjovjekovnog toplovoda, freske iz manastira Ćelije i Študikova.

Vrijedna etnografska zbirka sadrži: nošnje, nakit, proizvodna sredstva i predmete za svakodnevnu upotrebu stanovnika ovog kraja. U postavci se nalaze i radovi istaknutih akademskih slikara iz Berana. Polimski muzej posjeduje i stručnu biblioteku sa oko 3000 knjiga.

Portal Analitika