Blago Crne Gore

Manastir Svete Trojice

Pljevlja / Kontakt: +382 (0)68 741 321
Manastir Svete Trojice
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Radno vrijeme: Otvara se samo za najavljene posjete

Manastir sv. Trojice Pljevaljske nalazi se u blizini gradskog jezgra, iznad izvora rijeke Breznice. Prvi put se pominje 1537. godine, kada ktitori zidaju najstariji dio hrama – naos i oltarski prostor, a 1592. godine dozidana je priprata sa kupolom.

Svoj konačni izgled manastirska crkva dobila je 1875/76. godine. Crkvu sv. Trojice i njenu pripratu živopisao je pop Strahinja iz Budimlja između 1592. i 1595. godine.

U prvoj zoni naslikani su svetitelji, ktitorska kompozicija i loza Nemanjića, dok su u gornjem dijelu smještene scene Velikih crkvenih praznika i Hristovog stradanja. Ikonostas je izradio 1806/7. godine pop Simeon Lazović Bjelopoljac.

U crkvenoj riznici čuva se vrijedna zbirka ikona, među kojima su i one koje je uradio domaći ikonopisac Andrija Raičević, zatim predmeti umjetničkog zanatstva: svijećnjaci, putiri, kadionice, minijaturno izrezbareni krstovi... U Trojici Pljevaljskoj čuva se jedan od najljepših primjeraka srednjovjekovnog veza – Epitrahilj Teotima iz XV vijeka.

Manastirska biblioteka posjeduje više primjeraka vrijednih rukopisnih iluminiranih knjiga, od kojih su neke nastale u manastirskom skriptoriju, kao i rijetke primjerke štampanih knjiga, među kojima i fragment Trebnika iz štamparije Crnojevića.

Portal Analitika