Blago Crne Gore

Husein-pašina džamija

Vuka Kneževića 4, Pljevlja
Husein-pašina džamija
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Radno vrijeme: Otvara se samo za najavljene posjete

Husein-pašina džamija nalazi se u centru Pljevalja. Sazidana je između 1585. i 1594. godine, zaslugom Husein-paše Boljanića, turskog dostojanstvenika, koji je obavljao niz značajnih funkcija na carskom dvoru u Carigradu. Džamija je okružena nadgrobnim spomenicima u obliku nišana.

To je zdanje kvadratne osnove sa niskom kupolom na kvadratnom postolju. Ispred glavne fasade, na četiri masivna stuba nalazi se otvoreni trijem, natkriven sa tri kupole. Raspon između stubova povezan je orijentalnim, šiljatim lukovima.

Džamija obiluje ornamentikom rađenom u stalaktitima i uobičajenim turskim perforacijama. Bogato su ukrašeni mihrab (niša za molitve), mimber (propovijedaonica) i makfil (empora). Unutrašnji zidovi su islikani floralnim ornamentima i citatima iz Kurana. Sagrađena je od fino tesanog kamena.

Uz južnu stranu je vitki i visoki minaret, a ispred ulaza u džamiju nalazi se šedrvan. U Husein-pašinoj džamiji čuva se nekoliko starih rukopisnih i štampanih knjiga na arapskom i turskom jeziku.

Vrijedna je rukopisna knjiga – Kuran, nastala najvjerovatnije u 18. vijeku, pisana arapskim pismom i ukrašena minijaturama sa pozlatom.

Portal Analitika