Blago Crne Gore

Muzejska zbirka i galerija Ljetnjikovac "Buća - Luković" - Tivat

Luke Tomanovića 4, Tivat / Kontakt: +382 (0)32 674 591, kultart@t-com.me
Muzejska zbirka i galerija Ljetnjikovac "Buća - Luković" - Tivat
Portal AnalitikaIzvor

Radno vrijeme: Zimi - radnim danima od 8 do 13 časova i od 16 do 21 čas, subotom od 9 do 12 časova. Ljeti - od 8 do 13 časova i od 19 do 24 časa

Sticajem različitih okolnosti, muzejska djelatnost nije pratila razvoj ostalih segmenata kulture opštine Tivat. Tek početkom XXI vijeka, napravljen je veliki korak otvaranjem etnografske zbirke, koja će formiranjem arheološke i pomorske zbirke, omogućiti osnivanje Zavičajnog muzeja grada Tivta. Na ovom prostoru oduvijek su se prožimale različite civilizacije, koje su ostavile neizbrisive tragove u materijalnoj i duhovnoj kulturi tivatskog kraja. O tome svjedoče mnogobrojni arheološki nalazi, pisani izvori i, naročito, spomenici arhitekture.

u kojoj je postavljena izložba Etnografsko nasljeđe Tivta. Kompleks Buća-Luković sastoji se od kule sa izrazitim fortifikacionim karakteristikama, ekonomske, stambene zgrade i male kapele, koja je posvećena sv. Mihailu, zaštitniku porodice Buća. Izložba Etnografsko nasljeđe Tivta daje prikaz života i kulture ovog područja u drugoj polovini XIX i na početku XX vijeka. Izloženi predmeti urađeni su vještim rukama zanatlija sa ovog područja i korišćeni za svakodnevnu i prazničnu upotrebu. Predstavljene su najvažnije privredne djelatnosti ovog područja: ribarstvo, maslinarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, ratarstvo i stočarstvo. Od narodnih nošnji sa područja Boke Kotorske, izložene su najtipičnije: lastovska ženska, bokeljska muška i crnogorska ženska i muška narodna nošnja. U kompleksu utvrđene vile Buća Luković smještena je i umjetnička galerija, koja je afirmisala likovnu kulturu i postala mjesto okupljanja likovnih umjetnika Tivta, Boke Kotorske i cijele Crne Gore. Uz galeriju radi i slikarska škola. Ima tri izložbena prostora, a jedan dio, kao atelje, koriste slikari Tivta.

Portal Analitika