Blago Crne Gore

Zavičajni muzej - Herceg Novi

Mirka Komnenovića 9, Herceg Novi / Kontakt: +382 (0)31 322 485, muzej@t-com.me
Zavičajni muzej - Herceg Novi
Portal AnalitikaIzvor

Radno vrijeme: Zimi - radnim danima i subotom od 9 do 18 časova. Ljeti - svakog dana osim ponedjeljkom od 9 do 20 časova

Muzejska djelatnost u Herceg Novom organizovana je kroz JU Zavičajni muzej i Umjetničku galeriju „Josip Bepo Benković“. Muzej je osnovan Uredbom opštine Herceg Novi, 1950. godine. U početku je bio koncipiran kao muzej za čitavo područje Boke Kotorske. Sastojao se od etnografskog, istorijskog, odjeljenja NOB-a, te ikonografske i pomorske zbirke sa preko 350 predmeta. Podjelom Boke Kotorske na opštine, Muzej je stavljen u nadležnost opštine Herceg Novi. Posjeduje muzejski materijal značajan za čitavu Boku. Godine 1956. godine iz Muzeja su izdvojeni Arhiv i Biblioteka.

Ova institucija posjeduje više zbirki: - etnografska zbirka sadrži 632 muzejska predmeta. Pored stalne postavke organizovano je i nekoliko veoma uspješnih etnografskih izložbi: Nakit Kosova, Narodna umjetnost Crne Gore, Riznica manastira Savina i dr.; - arheološka zbirka sadrži 110 predmeta. Na području hercegnovske opštine otkriveno je preko 20 arheoloških lokaliteta, od kojih je mali broj istražen i publikovan. Crkva sv. Tome u Kutima, lokalitet u Rosama i u Lipicama i preistorijski tumul u Glogovniku svojim značajem premašuju granice Crne Gore; - istorijska zbirka se sastoji od 117 predmeta; - zbirku NOB-a čini preko 2 200 fotografija, 237 dokumenata i 18 predmeta; - ikonografska zbirka ima trideset ikona; - pomorska zbirka raspolaže sa dvadesetak predmeta i deset dokumenata; - lapidarijum sadrži 67 jedinica.

U Zavičajnom muzeju u Herceg Novom izloženo je više raritetnih i unikatnih predmeta. To se prije svega odnosi na parapetnu ploču iz XI vijeka. Otkrivena je u crkvi sv. Tome u Kutima. Sastoji se od postolja, reljefne ploče sa anđelima i krstom i grede sa ukrasnim stubovima.

Izuzetnu vrijednost predstavlja Spaljeni grob u zemljanoj urni, iz V vijeka prije nove ere, koji je prema podacima pripadao Ilirima. Muzej raspolaže bogatim ilirskim nakitom, kolekcijom ikona, rađenih na drvetu, poznate ikonopisne škole Rafailović- Dimitrijević iz Risna, narodnim nošnjama, etnografskm predmetima za svakodnevnu upotrebu s područja Boke Kotorske.

 

Portal Analitika