Blago Crne Gore

Zavičajni muzej - Danilovgrad

Ljetnjikovac knjaza Nikole I, Lazara Đurovića bb, Danilovgrad / Kontakt: Telefon: +382 (0)20 812 629
Zavičajni muzej - Danilovgrad
Portal AnalitikaIzvor

Radno vrijeme: Od 8 do 15 časova

Kulturna djelatnost Danilovgrada odvija se u okviru Centra za kulturu, čiji je sastavni dio i Zavičajni muzej. Muzej je smješten u Ljetnjikovcu knjaza Nikole I Petrovića, sagrađenom između 1873. i 1893. godine. Zavičajni muzej u Danilovgradu osnovan je 1960. godine.

Do 1965. godine, kada je otvoren za javnost, služio je isključivo kao depo za čuvanje muzejskih predmeta. Sadrži veoma vrijedne eksponate: narodne nošnje, razne vrste oružja, odlikovanja, grbove, fotografije i dokumenta vezani za prošlost danilovgradskog kraja. Iako je dio etnografskog materijala nabavljen otkupom, veći dio fonda čine pokloni.

Kulturno-istorijska slika danilovgradskog kraja predstavljena je stalnom izložbenom postavkom. Muzejski predmeti su sistematizovani u zbirke: arheološka, numizmatička, etnografska, zbirka oružja i opreme, odlikovanja, grbovi, fotografije i dokumenta.

Naročito je vrijedna arheološka zbirka, formirana uglavnom od predmeta pronađenih na lokalitetima ovog područja. Postoje dva lokaliteta iz rimskog perioda. U okviru ove zbirke, najinteresantniji je materijal sa Martinića gradine, u neposrednoj blizini Danilovgrada, iz ranog srednjeg vijeka.

U postavci su izloženi: rekonstrukcija ranohrišćanske bazilike sa pomenutog lokaliteta, kapiteli, nadgrobna rimska ploča, skifosi, ilirsko oružje, srednjovjekovni mačevi koji su pripadali bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, stub iz oltarske pregrade sa lokaliteta Šipkova glavica.

U etnografskoj zbirci, pored kompletâ raskošne crnogorske nošnje, jedinstvene su kamene verige koje su na izložbi zanatstva u Podgorici 1934. godine, dobile prvu nagradu. Od ostalih eksponata izdvaja se četna zastava iz bitke na Vučjem dolu 1876. godine, kao i brojna odlikovanja. Kao poseban kuriozum izloženi su trebnik i krst sveštenika Đorđa Kalezića, koji je učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Portal Analitika