Blago Crne Gore

Muzeji i galerije Podgorice - Podgorica

Marka Miljanova 4, Podgorica / Kontakt: +382 (0)20 242 543, +382 (0)20 242 594, pgmuzej@t-com.me
Muzeji i galerije Podgorice - Podgorica
Portal AnalitikaIzvor

Radno vrijeme: Od utorka do petka od 12 do 20 časova; subotom i nedjeljom od 9 do 14 časova 

Muzej grada Podgorice osnovan je 1950. godine, u početku kao sabirni centar, a od 1961. godine funkcioniše kao Zavičajni muzej. Integracijom s Modernom galerijom i Galerijom Rista Stijovića, ova institucija od 1974 godine, egzistira kao Muzeji i galerije Titograda, danas Podgorice.

Raspolaže veoma bogatim fondovima, koji ubjedljivo ukazuju na važne istorijske procese, kulturne domete i tradicionalne vrijednosti ovog područja. Raznovrsnost muzejskog materijala omogućilo je da izložba bude koncipirana u četiri tematske cjeline, koje daju sadržajnu i kompleksnu muzejsku impresiju o višemilenijumskom trajanju Podgorice. Izložba, posredstvom muzejskih predmeta, arhivske građe, fotografija i drugog materijala od najstarijih vremena do danas, ukazuje na najznačajnije periode, događaje i ličnosti u istoriji Podgorice.

Na osnovu izloženog arheološkog materijala, koji je naročito atraktivan od III vijeka prije nove ere do VI vijeka nove ere, može se sagledati istorijski kontinuitet i kulturni uzlet ovog prostora, čija je kruna rimski municipium Doclea.

Muzejski materijal sa lokaliteta Duklja nedvosmisleno ukazuje da je na ovom prostoru, na prelazu iz stare u novu eru, cvjetala kultura dostojna najrazvijenih civilizacija toga doba. Kulturno-istorijski procesi od početka XVI do prvih decenija XX vijeka prezentirani su preko ikona i drugih sakralnih predmeta, rukopisnih i štampanih knjiga pravoslavne i islamske provenijencije, nakita i predmeta iz svakodnevnog života.

Kao posebna cjelina, izloženi su predmeti vezani za život i djelo štampara Božidara Vukovića Podgoričanina. Prezentiran je etnografski materijal triju konfesija: pravoslavne, katoličke i muslimanske, datiran od početka XVIII do prvih decenija XX vijeka. Ovi predmeti pokazuju kulturu stanovanja, narodnu nošnju, nakit, oružje i druge upotrebne predmete sa izraženom umjetničkom invencijom, uglavnom nepoznatih stvaraoca.

Portal Analitika