Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Blago Crne Gore

Njegošev muzej, Biljarda - Cetinje

Trg kralja Nikole, Cetinje / Kontakt: +382 (0)41 230 310, nmcg@t-com.me
Njegošev muzej, Biljarda - Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Radno vrijeme: Od 9 do 17 časova

Njegošev muzej je smješten u Biljardi, rezidenciji Petra II Petrovića Njegoša, sagrađenoj 1838. godine, u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira. Zgrada je dobila ime po bilijaru, Njegoševoj omiljenoj igri. Plan Biljarde uradio je ruski diplomata Jegor Ozereckovski.

To je jednospratna zgrada sa kamenim zidom, ograđenim dvorištem i četiri kule na uglovima. U prostranom dvorištu nalazili su se bunari, pa je Biljarda imala sve odlike utvrđenog zamka. Tokom vremena pretrpjela je više radikalnih izmjena. Tek 1951. godine, povodom stogodišnjice Njegoševe smrti, izvršena je rekonstrukcija kompletnog zdanja. Vraćen mu je autentičan izgled, osim u dijelu gdje su Austrijanci tokom Prvog svjetskog rata podigli Reljef. Pored toga što je služila kao rezidencija Petra II Petrovića Njegoša, knjaza Danila i kralja Nikole, u Biljardi su bile smještene i mnoge državne institucije.

U njoj je jedno vrijeme radila Njegoševa štamparija, gimnazija, bogoslovija i, vrlo kratko, Djevojački institut. Početkom XX vijeka u nju se smještaju razna ministarstva. Ipak, Biljarda je prepoznatljiva po Njegošu.

U njoj je stvarao svoja grandiozna djela, upravljao državom i bio domaćin poznatim imenima ondašnje političke i kulturne Evrope. Danas je Biljarda mjesto gdje se može najsnažnije doživjeti u kakvom vremenu i okolnostima je stvarao najveći crnogorski pjesnik. U bilijarskoj sobi izložen je Njegošev bilijar, po kome je čitavo zdanje dobilo ime.

Na stogodišnjicu Njegoševe smrti, u Biljardi je otvoren memorijalni muzej, gdje su izloženi brojni predmeti vezani za njegovu ličnost i Crnu Goru tog vremena. Danas je muzejska postavka smještena na spratu ovog zdanja, dok se prizemlje koristi za razne kulturne manifestacije. U Biljardi su izložena najstarija izdanja Njegoševih djela, originalna pisma i bilješke vezane za njihovo nastajanje. Posebno mjesto zauzima Gorski vijenac, Njegoševo najpoznatije djelo, sa svim izdanjima iz XIX vijeka i kasnijim prevodima na strane jezike. Prostor je oplemenjen umjetničkim djelima inspirisanim Njegoševim likom, čiji su autori bili poznati likovni stvaraoci: Josip Tominc, Johan Bes, Pero Poček, Ivan Meštrović, Risto Stijović... Korjenite reforme političkog i ekonomskog života, sprovedene za vrijeme Njegoševe vladavine, ilustrovane su originalnim materijalom. Izložen je dio originalnog namještaja, vladičanski ornat, stolica za odmaranje i dr. U postavci dominira bogata biblioteka u kojoj su, pored njegovih, smještene i knjige vladike Petra I. Fond sadrži knjige iz različitih oblasti društvenih nauka: filozofije, istorije, književnosti, napisanih na raznim jezicima. U posebnoj vitrini izložen je originalni rukopis Gorskog vijenca(1847), Njegoševo zlatno pero, divit (mastionica) i nekoliko ličnih predmeta. U postavci se nalazi i oružje koje je Josip Broz Tito poklonio Muzeju, u znak poštovanja prema ličnosti i djelu velikog crnogorskog pjesnika i državnika.

Portal Analitika