Literatura

U prodaji druga knjiga iz edicije „Tito i drugovi“

U prodaji je druga knjiga iz edicije "Tito i drugovi". Navodimo neka od zanimljivih poglavlja iz druge knjige:
U prodaji druga knjiga iz edicije „Tito i drugovi“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Obračun s Hebrangom i Žujovićem, Goli otok, Tito u škripcu hladnog rata, Milovan Đilas - Preobražaj "staljinističkog derviša", Kraj jedinstva jugoslovenske četvorke,

Tito protiv Kardelja, Otkriće Nesvrstanosti, Kardelj i Ranković - borba za Titovo nasljeđe, Putovanje u Afriku ....

Kapitalna trotomna edicija Pirjevca je zajednički projekat u izdanju Nove Pobjede, Portala Analitika, Nove knjige i Universal Capital banke.

Pred brojnom publikom na promociji u Podgorici,  Pirjevec je kazao da je crnogorsko izdanje koje je predstavljeno  "najljepše koje je doživio".

Osim autora o knjizi su govorili i hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina - autor predgovora za crnogorsko izdanje i crnogorski istoričar dr Živko Andrijašević.

Živko Andrijašević - "Čini mi se skromnim ovu knjigu nazvati biografija o Titu, ovo je više knjiga o fenomenu Tito. Ovo je traženje odgovora o tome kako je Tito postao istorijska ličnost. Mnogi istoričari nastupaju kao advokati nacionalizma, a Titu prilaze kao političkom protivniku. Oni Broza ne mogu da razumiju - on je Holivud, a ovo je palanka. Zbog toga je ova knjiga značajna - ne samo kao korektiv za jednu istoriografijiu koja ide u desno, već i kao korektiv javnog mišljenja".

"Mislim da je ovo prva knjiga istoričara od zanata koja se pojavljuje u Crnoj Gori. Ona je značajna s obzirom da je na teritoriji bivše SFRJ na djelu revizija istorijskog mišljenja, što je donekle i logično s obzirom na promjenu istorijske paradigme. Međutim, mi imamo i odricanje od onoga što su principi istorijske nauke. Imamo istoričare koji se obračunavaju sa Titom kao sa svojim političkim protivnikom. U ovom slučaju imamo autora i knjigu koji su ravnodušni prem predmetu svog proučavanja. Istoričar je u ovoj knjizi napravio otklon od ličnog stava i napravio je vrijednu knjigu koja predstavlja najveći domet istorijske nauke na našim prostorima", rekao je Andrijašević.

Tvrtko Jakovina - "Svaka revizija na temelju novih dokumenata je dobrodošla. Svaka generacija i svako vrijeme piše iznova interpretacije, ali potpuno negiranje određenih stvari nije dobro, potpuno okretanje naopako nekih stvari mislim da je veliki problem  i mislim da je to nešto čega se trebamo bojati na Jugoslavenskom prostoru. Ova knjiga na puno mjesta propituje Tita nekada i vrlo oštro ga kritizira. Ovo je  knjiga koja nije odbila naglasiti pozitivne, niti spomenuti negativne aspekte maršala Jugoslavije, koji kako god se to govorilo, ipak je najvažnija povjesna ličnost južnoslavenskih prostora u dvadesetom stoljeću. Dugo vremena ćemo čekati na ličnost koja će imati takav vanjskopolitički ili unutarnje politički doseg .... Moguće nikada, naprosto zato što su se okolnosti promijenile, zato što su nastale  male države, zato što nema hladnog rata, mnoge su stvari zapravo išle u prilog takvoj povjesnoj ulozi, ali povjesnu ulogu ste morali zgrabiti, trebali ste je prepoznati.

Tito je uspio da modernizuje zemlju i da od jedne male države napravi značajnog spoljnopolitičkog činioca", kazao je Jakovina.

Autor Jože Pirjevec je šaljivim tonom naglasio da mrzi i voli Tita, jer ga se "ne može otresti".

"Malo mi je Tito dojadio, ali mi je ipak i dalje interesantan ", rekao je Pirjevec. Kada pričamo o Titu, kaže on, moramo naglasiti nekoliko momenata.

"Prije svega, bez Tita ne bi bilo Narodnooslobodilačkog rata onakvog kakav je bio. Imali bi neki rat, ali bez Tita ne bi bio isti. Drugi značajan momenat u maršalovoj biografiji je sukob sa Staljinom. Bez Tita taj sukob ne bi bio moguć, a život naroda na ovom području bi bio drugačaiji - živjeli bi u sovjetskoj državi, kao Poljaci ili Mađari. Treća zasluga je što je on doveo do stvaranja socijalizma sa ljudskim licem", kazao je Pirjevec.

Jože Pirjevec - "Druga stvar koja je važna je njegova politika nesvrstanosti. Tito je bio prvi čovjek koji je išao u Afriku i Aziju kao drug kod drugova. On nije išao tamo kao misionar, kao kolonijalni gospodar, kao zavojevač. On je išao kao prijatelj i to je bilo nešto sasvim novo - nikada u istoriji se nije desilo da je bijeli čovjek išao u Afriku i Aziju na način kako je išao Tito. On je u tim zemljama još jako popularan. To su pozitivni aspekti, a imao je i negativne".

Kao negativne aspekte Titove vladavine Pirjevec je  pomenuo surove obračune  tzv lijeve greške u Drugom svjetskom ratu i Goli otok. Govoreći o Golom otoku Pirjevec je kazao da i on smatra da su pobornici Staljinove politike morali biti izolirani, ali da se nijesu smjele dopustiti praksa i metode koje su se tamo dogodile.

"Nije moguće da ste na tako visokom položaju, a da ne okrvavite ruke. Međutim, Tito nije imao ni približno krvave ruke kao što je to slučaj sa Kastrom ili Staljinom", istakao je Pirjevec.

"Tito i drugovi" je knjiga koja osvjetljava borbu za vlast i o tome kako su se drugovi pretvarali u neprijatelje, a takođe i ulogu koju su u njegovom životu imale žene, u prvom redu Jovanka Broz.

Zahvaljujući podršci partnera ova edicija je dostupna na svim prodajnim mjestima u Crnoj Gori po veoma povoljnim cijenama -  4,99 € po knjizi.

Portal Analitika