EU web forum

Maletić o EU fondovima: Projekti „padaju“ zbog nepotpune dokumentacije

Poslanica HDZ-a u Evropskom parlamentu Ivana Maletić savjetuje potencijalne korisnike EU sredstava da je najvažnije da projekat koji žele pripremati proizilazi iz stvarne potrebe. Kao stručnjak za EU fondove, ona ističe za Pobjedu da je potrebna edukacija o mogućnostima finansiranja iz IPA i sistemu upravljanja kako bi znali gdje pratiti konkurse i tražiti informacije, ali još važnije je, kako dodaje, edukovanje o pripremi i sprovođenju projekata.
Maletić o EU fondovima: Projekti „padaju“ zbog nepotpune dokumentacije
Portal AnalitikaIzvor

- Najlošije je kada tražimo što se može financirati iz EU sredstava pa prema tome izmišljamo projekte. To je uglavnom put za lošu provedbu, neodržive projekte i u konačnici vraćanje dobivenih sredstava. U mnogim državama članicama, pa tako i u Republici Hrvatskoj možemo pronaći primjere poduzetničkih centara ili multifunkcionalnih i višedimenzionalnih dvorana koje zjape prazne, kiparskih kolonija koje nisu izgrađene, a sredstva su dobivena ili npr. razvijenih školskih programa koji su se realizirali samo jednom dok je trajao EU projekt i više se nisu ponovili i slično. Došli su EU revizori i novac je morao biti vraćen u EU proračun. To su sve bili odlični, ali nepotrebni projekti - kaže Maletić, jedan od autora I urednica prve knjige u Hrvatskoj „EU projekti – od ideje do realizacije“ u kojoj je dat pregled svih programa I mogućnosti finansiranja, ali isto tako i opis PCM-a (project cycle management – upravljanje projektnim ciklusom) te uputstva za pripremu i sprovođenje projekata.

Pomoć konsultanata

Što se tiče same pripreme i prijave projekata riječ je o, kako kaže, prilično tehničkom poslu u kojem je važno paziti na sve kriterijume zadane konkursom, dobro ispuniti sve tražene obrasce, prikupiti potrebnu dokumentaciju, izraditi studije, predati sve na vrijeme.

- Često krajnjim korisnicima za to treba pomoć konsultanata koji su upoznati s procedurama i znaju dobro sastaviti, obrazložiti i prikupiti potrebnu dokumentaciju - kaže sagovornica Pobjede.

Odgovarajući na pitanje koje su ključne greške u pripremanju projekata, Maletić kaže da dosta projekata padne na samom početku, na administrativnim provjerama jer nemaju svu potrebnu dokumentaciju koja se konkursom traži ili nedostaju neke ovjere i potpisi.

 - Kod nas je bilo situacija da se projekt odbije, jer je stigao u provedbeno tijelo u kutiji koja se raspala. Nedavno me je zvao korisnik smije li predate projektnu dokumentaciju u poštu u dva paketa jer je težina jednog ograničena na 20 kilograma, a dokumentacija projekta ima preko 30 kilograma. Nije čudno što su tražili savjet, jer su administrativne kontrole poprilično stroge, traži se uredno složena, dostavljena, potpisana i kompletna dokumentacija – ističe ona.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: 'Damir Sencar/PIXSELL/POOL

Portal Analitika