EU web forum

Mogerini: EU posvećena zaštiti slobode mišljenja i izražavanja

Na današnji dan slavimo Svjetski dan slobode medija. Na 25. godišnjicu Deklaracije iz Vindhuka, EU želi da podsjeti na načelo koje glasi da je „uspostavljanje, održavanje i podsticanje nezavisne, pluralističke i slobodne štampe od suštinskog značaja za razvoj i održavanje demokratije i jednoj zemlji, kao i za ekonomski razvoj“ - saopštila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.
Mogerini: EU posvećena zaštiti slobode mišljenja i izražavanja
Portal AnalitikaIzvor

Mogerini je kazala da pravo na slobodu mišljenja i izražavanja podrazumijeva slobodu traženja, primanja i saopštavanja informacija.

“To je ključna komponenta demokratskog upravljanja i razvoja. Ljudi moraju biti u potpunosti informisani kako bi mogli oformiti mišljenje i učestvovati u procesima donošenja odluka koje utiču na njihove živote. Sloboda informisanja takođe doprinosi boljem upravljanju jer povećava transparentnost u javnim poslovima i može se koristiti kao sredstvo kojim se vlade drže odgovornim za svoje postupke, naročito kada pristup informacijama rezultira izloženosti kršenju ljudskih prava ili praksama korupcije”, ističe ona.

Mogerini kaže da obezbjeđivanje pristupa informacijama može poslužiti za promovisanje pravde i prava na odštetu, naročito nakon perioda ozbiljnih kršenja ljudskih prava. EU je, dodaje ona, posvećena da i dalje promoviše i štiti slobodu mišljenja i izražavanja širom svijeta, ne samo u oflajn sferi, već i u odnosu na sajber-prostor i druge informaciono-komunikacione tehnologije, kako je istaknuto 2014. godine usvajanjem Smjernica EU za ljudska prava o slobodi izražavanja u digitalnom prostoru i van njega.

“EU osuđuje sve veći nivo zastrašivanja i nasilja sa kojim se suočavaju novinari, branioci ljudskih prava, medijski akteri i drugi pojedinci u mnogim zemljama širom svijeta, prilikom ostvarivanja prava na slobodu mišljenja i izražavanja u digitalnom prostoru i van njega”, naglašava visoka predstavnica EU.

Kako je kazala, osim otvorenog nasilja, EU je odlučna da se bori protiv zakona ili praksi koje nameću cenzuru, podržavaju autocenzuru ili predviđaju pravne kazne, uključujući i krivične, finansijske i administrativne sankcije, zloupotrebu ovlašćenja tržišta i loše ekonomsko stanje.

“EU potvrđuje svoju odlučnost da promoviše i podržava slobodu mišljenja i izražavanja, kao prava koja treba da ostvaruje svako i svuda, na osnovu principa jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti – putem bilo kojih medija i bez obzira na granice. To je vaše pravo”, poručuje Mogerini.

Foto: Beta/AP

Portal Analitika