EU web forum

Stigle nove vizne naljepnice sa Šengen preporukama

U skladu sa obavezama iz evropske agende u okviru pregovaračkog poglavlja 24 i Šengen preporukama, nabavljeno je 10.000 viznih naljepnica koje su usklađene sa Šengen preporukama i ispunjavaju kriterijume i visoke standarde zaštitnih elemenata protiv krivotvorenja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.
Stigle nove vizne naljepnice sa Šengen preporukama
Portal AnalitikaIzvor

Kako su najavili, nakon ovoga će krenuti primjena u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, kao i faza produkcije Viznog informativnog sistema.

"Projekat koji ima za cilj uspostavljanje prve verzije nacionalnog viznog informacionog sistema i nabavku viznih naljepnica realizovan je u saradnji i uz finansijsku podršku MVPEI, MUP-a i UNDP-a a prva lokacija na kojoj će biti implementiran biće Ambasada Crne Gore u Beogradu", kažu iz resora.

Prema njihovim riječima, uvođenje novih viznih naljepnica unaprijediće se bezbjednost u postupku izdavanja viza i spriječiće se moguće zloupotrebe viza.

"U tom cilju, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, na osnovu Zakona o strancima, donijelo je Pravilnik o vizama i viznim obrascima i Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje vize za duži boravak (viza D), kojima je propisan jedinstveni postupak unošenja viznih naljepnica u putnu ispravu u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore. Uspostavljanjem nacionalnog viznog informacionog sistema i nabavkom viznih naljepnica, proces izdavanja crnogorskih viza biće u potpunosti podržan elektronski i odvijaće se isključivo uz štampanje viznih naljepnica, kako u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima država koje nas u poslovima izdavanja viza konzularno zastupaju", kažu iz MVPEI.

Portal Analitika