EU web forum

Radulović: Crna Gora prva u regionalnoj „regati“

Položaj Crne Gore predstavlja svijetlu tačku u cjelokupnom procesu proširenja, koji je značajno usporen i otežan prilikama u samoj Evropskoj uniji i na nama je sada teret i odgovornost koja prevazilazi naš individualni državni položaj - izjavio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.
Radulović: Crna Gora prva u regionalnoj „regati“
Portal AnalitikaIzvor

Biti prvi u regionalnoj ,,regati“ ka evropskoj integraciji je, kako kaže, pozicija koja ima i značajnih prednosti i snažnih izazova.

Strukturne reforme

 - Kada govorimo o prednostima, otvaranje ovolikog broja poglavlja svakako predstavlja veliko dostignuće i compliment za dosadašnje napore naše javne strukture koje su nosioci većeg dijela posla, ali i za strukture civilnog društva koje su takođe pružile svoj značajan doprinos.

Međutim, sve je vidljivije zaostajanje pojedinih djelova državne administracije u ovom poslu i, što je još značajnije, naziru se i još veći potencijalni i realni problemi u daljem funkcionisanju pojedinih segmenata, kako javnih institucija, tako i ostalih struktura cjelokupnog crnogorskog društva - smatra Radulović.

On dodaje da su zbog toga „izazovi sprovođenja strukturne reforme pitanje broj jedan

 u daljem napredovanju našeg društva u evrointegraciji“.

U skladu sa tim, reforma državne administracije mora ići paralelno sa reformama obrazovnog sitema na svim nivoima i pogotovo visokog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, a naravno sve paralelno mora biti praćeno reformama na tržištu rada – smatra sagovornik Pobjede.

Radulović ističe da je neophodno da koristimo najbolja iskustva i uporedne prakse iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

 - Ipak, prije svega treba naglasiti iskustvo nama najbliže Hrvatske, čije je nedavno pridruživanje EU nemjerljiv resurs za naše dalje napredovanje tom procesu - smatra on.

(Opširnije čitajte u Pobjedi)

Portal Analitika