EU web forum

Bivši radnici KAP-a dostavili pismo Drobniču

Bivši radnici Kombinata aluminijuma KAP koji traže isplatu otpremnina, dostavili su danas pismo šefu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitji Drobniču, kako bi ga upoznali sa svojim problemom.
Bivši radnici KAP-a dostavili pismo Drobniču
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik penzionera podgoričke fabrike Nikola Raković kazao je da su u dopisu, koji su lično dostavili Drobniču, upozorili na kršenje radničkih prava i nepoštovanje Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, prenosi Mina business.

"Nakon protestne šetnje smo uručili pismo Drobniču, od kojeg očekujemo da doprinese rješavanju našeg problema, s obzirom na relaciju sa premijerom Milom Đukanovićem“, rekao je Raković agenciji Mina-business.

Bivši radnici KAP-a, kako je naveo, očekuju da će Drobnič brzo odgovoriti na njihov dopis i na taj način saopštiti sopstveni sud o tom problemu, a Raković smatra da će se Drobnič uključiti u rješavanje problema bivših radnika KAP-a, jer je u pitanju 500 porodica.

„Očekujemo ozbiljan odgovor, s obzirom na težinu materije, koja je vjerovatno privukla pažnju Drobniča“, kazao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, koji su u ponedjeljak počeli protest ispred Skupštine nezadovoljni jer im nijesu isplaćene otpremnine, najavili su da će sjutra uručiti pismo i ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Margaret En Uehari.

„Želimo da joj kroz argumentovano pismo ukažemo na naš problem, s obzirom na njenu ocjenu da je stepen poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori na visokom nivou, dok je stepen kriminala opao“, poručio je Raković.

On je rekao da će u pismu koje će biti dostavljeno Uyehari upozoriti na kršenje ljudskih prava u slučaju bivših radnika KAP-a, kako bi dobili njen komentar i tumačenja tog problema.

„Rješavanjem našeg problema zaista se može povećati stepen poštovanja ljudskih prav. U četvrtak ćemo održati protestnu šetnju u kojoj će im se pridružiti i članovi porodica. Organizovaćemo mirnu šetnju sa po jednim članom porodice, a u narednom periodu planiramo i radikalizaciju protesta“, najavio je Raković.

Kako je ponovio, radnici neće odustati od protesta a ukoliko ne dođe do konkretnog rješenja preduzeće radikalne mjere.

„Naša egzistencija je ugrožena i ne možemo pristati na Đukanovićev recept mirnog umiranja“, poručio je Raković.

Bivši radnici KAP-a traže isplatu otpremnina u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura. Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a usvojen je prije devet mjeseci u Skupštini kao lex specialis.

Izvor: Mina business

Portal Analitika