EU web forum

Lajčak: Ovo je veoma uspješna decenija u istoriji Crne Gore

Crna Gora je ispunila sve što je mogla da ispuni za ovih deset godina. Da budem iskren, ovo gdje je Crna Gora sada, prije deset godina smo samo mogli da sanjamo. Ova decenija će biti zabilježena kao veoma uspješna u istoriji Crne Gore - kazao je u razgovoru za Pobjedu ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Nekadašnji ambasador u SR Jugoslaviji, visoki predstavnik za BiH, prvi čovjek EU za odnose s Rusijom, Balkanom i istočnim susjedstvom, kao i izaslanik EU za sprovođenje referenduma o nezavisnosti Crne Gore, Lajčak objašnjava da svi u Crnoj Gori imaju apsolutno razloga da budu ponosni na uspjehe zemlje na obilježavanju desetogodišnjice nezavisnosti.
Lajčak: Ovo je veoma uspješna decenija u istoriji Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

- Država je pronašla svoje mjesto u sistemu međunarodnih odnosa, postala je članica praktično svih međunarodnih organizacija, napravila je ključne korake prema članstvu u Evropskoj uniji i dobila poziv za NATO. Ovaj uspjeh niko ne može osporiti. Crna Gora je ispunila sve što je mogla da ispuni za ovih deset godina. Da budem iskren, ovo gdje je Crna Gora sada, prije deset godina smo samo mogli da sanjamo - kaže Lajčak.

Na pitanje da li je ovo vrijeme iskorišćeno na najbolji način, Lajčak odgovara potvrdno. - Apsolutno da je iskorišćeno na najbolji način. Moramo biti realni i reći da deset godina ne znači mnogo u istoriji jedne zemlje. A pogledajte šta je urađeno. Crna Gora je pozvana u NATO, članica je Ujedinjenih nacija i OEBS-a i najuspješnije vodi pregovore sa EU. Danas u svijetu ne postoji nijedna međunarodna organizacija u koju Crna Gora želi da uđe, a da već ne vodi pregovore ili je već ušla u nju. Mislim da imate apsolutno razloga da budete ponosni na obilježavanju desetogodišnjice nezavisnosti - kaže Lajčak.

Komentarišući završnu fazu evroatlantskih integracija, Lajčak kaže da ne vidi nikakve spoljnje smetnje za brzu ratifikaciju NATO sporazuma sa Crnom Gorom u parlamentima zemalja članica. - Taj proces malo traje, ima svoju logiku i svoju brzinu. Ratifikacija pristupnih ugovora Crne Gore i NATO-a će ići bez smetnji. To je proces koji će trajati neko vrijeme, a mi u Slovačkoj se spremamo za tu ratifikaciju i prirodno je da budemo prvi - kazao je slovački ministar spoljnih poslova. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika