Literatura

Objavljen autobiografski roman Ivana Ivanjija "Moj lijepi život u paklu"

Autobiografski roman Ivana Ivanjija "Moj lepi život u paklu" ovih dana je izašao iz štampe, a objavio ga je beogradski izdavač Laguna.
Objavljen autobiografski roman Ivana Ivanjija "Moj lijepi život u paklu"
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz te izdavačke kuće, "Moj lepi život u paklu" je svjedočanstvo pisca, prevodioca i diplomate Ivana Ivanjija o iskustvu u koncentracionom logoru Buhenvald. Pisac pripovijeda o svom životu - od djetinjstva do današnjih dana - a posebno se osvrće na Drugi svjetski rat. Jer, "ne treba ništa izmišljati kada policajci naoružani dugim cijevima dolaze po jednog petnaestogodišnjeg dječaka".

- "Moj lepi život u paklu" je roman o životu Ivana Ivanjija. Na tom putovanju započetom prije skoro devet decenija u Bečkereku, u idili imućne ljekarske porodice, i prekinutom Drugim svjetskim ratom, sljedeća stanica je bila koncentracioni logor Buhenvald. Iskustvo koje je tamo stekao petnaestogodišnji Ivan odredilo je njegov odnos prema iskušenjima u budućnosti. Ivanji će postati svjedok epohe, Titov prevodilac, diplomata, čovjek koji će biti prisutan tamo gdje se kroji istorija. O svojim zabludama i pogrešnim procjenama govori otvoreno, primjereno osobi koja je prošla kroz pakao života sačuvavši razboritost i dostojanstvo. "Moj lepi život u paklu" je izvještaj koji pisac podnosi samome sebi na posljednjoj dionici putovanja. Čini to bez sentimentalnosti, samoironičnim tonom - zapisao je Dragan Velikić o ovom romanu.

Portal Analitika