EU web forum

STOLICA: Zatvoreni svi proizvodni objekti rizični po bezbjednost hrane

Pojedinačni slučajevi nebezbjedne hrane u Crnoj Gori, koji su bili aktuelni proteklog mjeseca, ne mogu da naškode našoj evropskoj integraciji u Poglavlju 12, poručila je generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo, Danijela Stolica.
STOLICA: Zatvoreni svi proizvodni objekti rizični po bezbjednost hrane
Portal AnalitikaIzvor

U emisiji "EU je tu" na Anteni M, Stolica je kazala da se usvajaju evropske propise, te da svi proizvođači u Crnoj Gori "ispunjavaju domaće standarde, ali ne i evropske".

- Ulaskom u EU, crnogorski proizvođači neće moći da se količinom nadmeću sa evropskim, ali zato možemo da se istaknemo kvalitetom - dodala je ona.

Visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi je jedan od glavnih ciljeva politika EU, a Poglavlje 12 predstavlja jedno od najkompleksnijih i najtežih poglavlja za sve zemlje kandidate. Stolica kaže da je Vlada sprovela kategorizaciju svih objekata koji proizvode hranu krajem 2014. kad su utvrđene nepravilnosti.

- Objekti koji su imali nepravilnosti, koje su mogle da budu rizične po bezbjednost hrane su zatvoreni. Svi objekti koji posluju zadovoljavaju naše standarde, ali ne možemo reći da zadovoljavaju evropske standarde. Za to su potrebni vrijeme i ulaganja - napominje Stolica

Izvor: Antena M

Foto: minpolj.gov.me

Portal Analitika