EU web forum

Đukanović - Tusk: Vlada izdašna prema opoziciji

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, danas je poslije razgovora s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Briselu, odao priznanje Crnoj Gori za napredak u reformama i naglasio da je ključno da izbori daju novi kredibilitet vladi na putu ka Evropskoj uniji.
Đukanović - Tusk: Vlada izdašna prema opoziciji
Portal AnalitikaIzvor

"Složili smo se da je Vlada učinila jedan neuobičajen potez za balkanska demokratska pravila, da je dala jednu izdašnu, ali vrlo odgovornu ponudu opoziciji. Podijelili smo nadu da će pregovarački proces, koji je u toku, dovesti do uspješnog epiloga, do političkog sporazuma i do stvaranja dovoljno dobrih uslova da, vjerovatno na jesen ove godine, imamo parlamentarne izbore koji će obezbijediti da imamo kredibilnu i fokusiranu Vladu u narednom četvorogodištu na ono što će biti strateški izazovi naše zemlje", kazao je Đukanović nakon susreta sa Tuskom.

Premijer je kazao da vjeruje da se nastavlja kvalitetno partnerstvo između EU i Crne Gore i da naša zemlja uspješno igra ulogu promotera evropskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana.

Tusk je saopštio da je sa Đukanovićem razgovarao o stvaranju širokog političkog saglasja u Crnoj Gori, ali i da državu i dalje čeka bitka protiv korupcije i organizovanog kriminala. Naveo je da je za Crnu Goru “među ključnim zadacima priprema predstojećih izbora uz demokratski dijalog, čime će se omogućiti novoj vladi da stekne novi kredibilitet i time krene u dalji proces reformi”.

Tusk je odao priznanje za "principijelan stav Crne Gore prema krizi u Ukrajini, kao i za pomoć koji je Crna Gora pružila upućivanjem svojih snaga u slamanju gusara na području Somalije”.milotusk

On je dodao da naša zemlja prednjači u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, a da je poziv za ulazak u NATO veliko priznanje za ostvarene reforme.

Tusk je prenio čestitke Unije Crnoj Gori i drugim zemljama Zapadnog Balkana koje su ponijele veliki teret izbjegličke krize i, kako je kazao, pažljivo sprovode imigracionu strategiju i protive se iregularnoj migraciji.

Zemlje Balkana su, dodao je predsjednik Evropskog savjeta, uspjele da zatvore balkanski put migranata, što je dovelo do jenjavanja migracionog talasa.

Tusk je rekao da je prihvatio poziv crnogorskog predsjednika Vujanovića da prisustvuje obilježavanju desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore.

Premijer je u Podgorici istakao da je ključni strategijski cilj Crne Gore da postane članica EU i podvukao važnost njenih evroatlantskih opredjeljenja. Đukanović je ukazao na to da je Crna Gora ostvarila najviši privredni rast i privukla najviše inostranih investicija po stanovniku, dok je Svjetska banka ocijenila da je Crna Gora napredovala u pospješenju uslova poslovanja.

I Tusk i Đukanović su izrazili saučešće rodbini žrtava bezobzirnih atentata u Briselu.

Tusk je predočio da "Evropa sučeljena s ovim napadima mora ostati jedinstvena i čvrsta, a solidarnost i sloboda imaju smisla samo ako su podržani snagom", te da "trpeljivost prestaje tamo gdje počinje nasilje”.

RTCG, foto: tviter

Portal Analitika