EU web forum

Berane: Završna prezentacija projekta uspostavljanja Regionalnog biznis centra

Opština Berane je u partnerstvu sa Opštinama Plav, Andrijevica, Rožaje i Bijelo Polje, te Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije, uspješno realizovala projekat „Uspostavljanje Regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom na sjeveroistoku Crne Gore“.
Berane: Završna prezentacija projekta uspostavljanja Regionalnog biznis centra
Portal AnalitikaIzvor

Vrijednost projekta je 630.353,92 eura, od čega je Evropska Unija finansirala 484.866,92 eura, Vlada Crne Gore 76.489,00 eura, dok je ostalo bilo učešće opština.

Povodom  završetka projekta, juče je u skupštinskoj sali Opštine Berane u prisustvu građana i predstavnika javnih institucija o samom projektu govorila Maja Garović, projekt menadžer, koja je naglasila da su predviđene aktivnosti uspješno realizovane. Više o budućim aktivnostima i radu Regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom, te načinu na koji se može aplicirati za program u prijem podrške u biznis centar, kazali su Natalija Lazarević i Vladan Šćekić, zaposleni u ovom preduzeću.

Naglašeno je da je konkurs za prijem u program podrške Regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom,  zatvoren 25. februara. Ukoliko nakon evaluacije pristiglih aplikacija ne budu popunjeni svi kapaciteti u biznis centru, na zvaničnom sajtu Regionalnog biznis centra (http://www.rbcberane.me/o-nama/) biće objavljen konkurs do popune preostalih slobodnih mjesta.

Za sve informacije potencijalni korisnici mogu da se informišu u kancelarijama Regionalnog biznis centra koje se nalaze u biznis zoni Rudeš ili u kancelariji Službe menadžera u zgradi Opštine Berane.

Podsjetimo, ugovor o donaciji između Delegacije Evropske Unije i Opštine Berane kao nosioca projekta je potpisan u decembru 2013. godine i od tada je krenula realizacija projekta.

U biznis zoni „Rudeš“ rekonstruisan je objekat za potrebe Regionalnog biznis centra i biznis inkubatora. Objekat od 1000 m2namijenjen je za početnike u biznisu i proizvodno-uslužnog je tipa. Projektom je predviđeno i opremanje objekta i sprovođenje obuka zaposlenih u RBC kako bi se stvorili preduslovi da početnici u biznisu realizuju svoje poslovne ideje.

Oni će prostor koristiti u prvoj godini besplatno, a kasnije po subvencioniranim cijenama. Regionalni biznis centar će imati ulogu kontinuiranog praćenja malih i srednjih preduzeća u regionu, unapređenje kapaciteta preduzetnika kroz obuke, povezivanje, promociju, tehničku i administrativnu podršku.

Završetkom ovog projekta građani sjeveroistoka Crne Gore dobijaju  nove mogućnosti za zapošljavanje i razvoj poslovnog sektora.

Portal Analitika