Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Poznate dobitnice izdanja "Nove knjige"

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom nagradile su danas dvije čitateljke sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Poznate dobitnice izdanja "Nove knjige"
Portal AnalitikaIzvor

Jelena Popović dobitnica je knjige "Farenhajt 451" a Ana Spaić romana "Djevojka s pomorandžama". Oba naslova mogu se naći u nekoj od Gradskih knjižara.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

2103farenhajt

Rej Bredberi: Farenhajt 451

Remek-djelo književnosti XX vijeka, svjetski priznat roman Reja Bredberija.

Roman govori o američkom društvu u kojem dominiraju interaktivni televizijski programi koji upravljaju ljudskim umovima i koji su uništili interes za čitanjem. Svijet u kojem je književnost "vrsta na ivici izumiranja", a vatrogasci raspiruju vatru umjesto da je gase.

U Bredberijevom romanu pratimo bolan duhovni razvoj vatrogasca Gaja Montaga. Njegov posao je da uništava najilegalniju robu - štampane knjige, a zajedno s njima i kuće u kojima su sakrivane. Montag je zadovoljan svojim poslom i nikada se nije zapitao o posljedicama toga što radi. Svakog dana vraća se kući svom jednoličnom životu sa ispraznom suprugom Mildred koja dane provodi u društvu svoje televizijske "porodice". Sve dok ne upozna mladu Klaris koja ga upoznaje sa prošlim vremenima kada ljudi nijesu živjeli u strahu i kada su smjeli da imaju svoje ideje umesto onih koje propovijeda televizija. Klaris će ga navesti na razmišljanje kakav bi svijet bio ako bi se mogao posmatrati na osnovu onoga što sazna iz knjiga.

Nakon što Mildred pokuša da se ubije, a Klaris nestane, Montag će početi da preispituje sebe i svijet u kojem živi. Poznanstvo sa profesorom-odmetnikom preokrenuće njegovu sudbinu.

2103djevojkaJustejn Gorder: Djevojka s pomorandžama

Georgu, petnaestogodšnjem dječaku, život se u potpunosti mijenja kada dobije pismo od oca, koji je umro prije jedanaest godina. Uzbudljivo i zabavno pismo o misterioznoj Djevojci s pomorandžama, koje zajedno sa Georgom čitamo, zapravo je prelijepa i dirljiva ljubavna priča.

Roman "Djevojka s pomorandžama" je svojevrsna oda životu, priča o potrazi za pravom ljubavi i o hrabrosti da se biraju teži putevi za postizanje životnih ciljeva. I u ovom romanu, kao i u prethodnim, Gorder pokazuje da je majstor originalne kompozicije. Njegovo znanje i vještina pisanja inspirišu čitaoce širom svijeta da postavljaju pitanja i da razmišljaju o sebi i svom mjestu u istoriji i svijetu oko nas. 

Portal Analitika