Društvo

Tahirović: Vojni poziv sve popularniji

Da vojni poziv postaje atraktivan za mlade ljude pokazuje podatak da se na javni oglas Ministarstva odbrane za prijem 50 vojnika po ugovoru prijavilo sedam puta više od broja traženih kandidata. To je u razgovoru za Pobjedu potvrdio i načelnik Službe za odnose sa javnošću i protokol Ministarstva odbrane, pukovnik Mehmedin Tahirović.
Tahirović: Vojni poziv sve popularniji
Portal AnalitikaIzvor

- U ovom periodu nama je važna popuna kopnenih snaga, odnosno Pješadijskog bataljona na sjeveru Crne Gore, sa sjedištem u Pljevljima gdje su predviđena 32 vojnika po ugovoru i devet u Kolašinu. Ostalo je raspoređeno na Počasnu gardu, Četu veze i Četu vojne policije u Podgorici, Četu za vatrenu podršku u Danilovgradu i jedno mjesto u Mornarici - precizirao je Tahirović.

On dodaje da će u procesu selekcije posebno obratiti pažnju na kvalitet i sposobnost prijavljenih kandidata, te da će najbolji dobiti mjesto, jer se od Vojske Crne Gore traži da budemo jednaki sa ostalim članicama NATO saveza.

On ističe da će ove godine u septembru biti 10 godina otkako je Crna Gora pozvana u NATO program Partnerstvo za mir, te da dobijanje poziva za članstvo u NATO 2. decembra prošle godine otvara velike mogućnosti i obaveze za Vojsku.

 - Za vojnike po ugovoru, profesionalna vojna lica, podoficire i oficire u budućem periodu otvara se potreba za većim stepenom i nivoom osposobljavanja, obrazovanja i usavršavanja u vojnoj profesiji. Sada ćemo direktno učestvovati u svim planskim aktivnostima sa ostalim članicama NATO i shodno našim sposobnostima i kapacitetima vidjećemo koje su to ključne oblasti u kojima mi dajemo doprinos - kaže naš sagovornik.

U procesu prilagođavanja za članstvo u NATO, Tahirović dodaje da su strateška dokumenta Ministarstva odbrane profilisana i prilagođena novim potrebama. On napominje da je vojna profesija u Crnoj Gori uvijek imala posebno mjesto.

 - U periodu vladanja knjaza, odnosno kralja Nikole Petrovića i nakon sloma Otomanskog carstva na Balkanu, Crna Gora je zaista imala militarizovano društvo. Iz tog perioda je ostalo da je vojni poziv vrlo popularan. Međutim, zbog gubitka državnosti u trajanju od 88 godina, na neki način je poremećen taj duh crnogorske tradicije prema vojnom pozivu.

-Ključna stavka za vojnu profesiju jeste da volite svoju državu i da je to jedna od osnovnih odrednica koja vas usmjerava da postanete vojno lice. Nikome se ne daje više mogućnosti i prilike da bude stožer i čuvar svoje države, nego vojnom licu - ističe naš sagovornik.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika