Društvo

MVPEI u 2015. izdalo 62 diplomatska pasoša

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, u skladu sa uredbom o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš, tokom 2015. godine izdalo je 62 diplomatska i 31 službeni pasoš, navedeno je u izvještaju o radu tog ministarstva u 2015. godini, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Vlade, piše Dan.
MVPEI u 2015. izdalo 62 diplomatska pasoša
Portal AnalitikaIzvor

Pored uobičajenih konzularnih poslova, Generalni direktorat MVPEI je tokom 2015. godine pripremao izmjene i dopune uredbe o viznom režimu u skladu s Šengenskim pravilima i nacionalnim interesima i utvrđivao tekstove sporazuma o uzajamnom ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše sa određenim zemljama.

U 2015. godini funkciju počasnih konzula na teritoriji Crne Gore počeli su da obavljaju Saša Vujačić (počasni konzul Republike Estonije), Predrag Pavličić (počasni konzul Republike Koreje) i Dragan Nikolić (počasni konzul Republike Filipini). Generalni direktorat je i u 2015. godini ostvarivao vrlo dobru saradnju sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije i Republike Bugarske, s kojima postoje sporazumi o našem zastupanju u oblasgi konzularnih poslova u određenim zemljama, kao i sa DKP-om u Crnoj Gori i nadležnim organima u drugim državama ocjenjuje se u dokumentu Ministarstva vanjskih poslova, na čijem je čelu Igor Lukšić. Prema izvještaju, MVPEI je učestvovao u formulisanju određenih izmjena u Zakonu o strancima i utvrdio pravilnike o izdavanju viza i izdavanju identifikacionih i poreskih legitimacija za diplomate akreditovane u Crnoj Gori.

- Generalni direktorat 2015. godine, preko svojih predstavnika u Komisiji MUP-a za državnu granicu, učestvovao je u pregovorima i utvrđivanju sporazuma i ugovora o državnoj granici sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Kosovom, koji su potpisani u Beču. Generalni direktorat je bio nosilac posla oko utvrđivanja i stupanja na snagu sporazuma o viznim pitanjima i konzularnoj zaštiti sa Bosnom i Hercegovinom, kojim je omogućeno izdavanje viza za Crnu Goru u Ambasadi BiH u Jordanu - konstatuje se u izvještaju.

Generalni direktorat MVPEI u saradnji sa diplomatskom mrežom i drugim državnim organima, u 2015. godini riješio oko 10.100 predmeta. Najveći broj odnosio se na uobičajene konzularne usluge vize, legalizacije, međunarodnu pravnu pomoć, dostavu dokumenata, obavještavanje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, provjeru državljanskog statusa, pribavljanje različitih potvrda i provjeru autentičnosti sertifikata i diploma.

Izvor: Dan

Portal Analitika