Društvo

Opada stopa kriminaliteta u Crnoj Gori

Stopa kriminaliteta u Crnoj Gori opada, kao i broj organizovanih kriminalnih grupa koje se rasipaju i slabe, kazao je pomoćnik direktora Uprave policije, Milovan Pavićević.
Opada stopa kriminaliteta u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

On je Vikend novinama rekao da je prošlu godinu obilježio pad stope kriminaliteta, koja je i prethodnih godina imala trend opadanja.

„Stopa kriminaliteta tokom 2015. godine iznosila je 8,5 i kao takva najniža je u regionu, dok je u 2014. godini stopa kriminaliteta bila 9,1. U pitanju su policijske aktivnosti iz različitih oblasti djelovanja na nacionalnom i međunarodnom policijskom nivou", objasnio je Pavićević, koji je i rukovodilac Sektora kriminalističke policije. 

Prema njegovim riječima, podaci obrađeni u SOCTA (Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala) ukazuju na to da je prethodnih godina, došlo do smanjenja broja organizovanih kriminalnih grupa (OKG) koje djeluju na teritoriji Crne Gore. 

„Broj OKG je u ovom periodu smanjen 43 odsto, a očekuje se i dalje slabljenje i rasipanje članova ovih grupa”, poručio je Pavićević.

On je dodao da se OKG iz Crne Gore, prema podacima kojima raspolažu, bave krijumčarenjem droge, prvenstveno kokaina, na međunarodnom nivou. 

“Za uspješnu borbu protiv krijumčarenja droga na međunarodnom nivou neophodna je kvalitetna međunarodna policijska saradnja koju naša policija ostvaruje, ne samo sa policijama regiona, već i Evrope i svijeta i neke OKG su razbijene sprovođenjem međunarodnih policijskih akcija u kojima su lišeni slobode njihovi članovi", objasnio je Pavićević. 

On j, sumirajući rezultate rada za prošlu godinu, ukazao na 13 rasvijetljenih ubistava od ukupno 17, 11 procesuiranih predmeta visoke korupcije u kojima se šteta nastala za državni budžet procjenjuje na 30 miliona EUR.

Pavićević je naveo da je u 16 policijskih akcija na suzbijanju zelenašenja dokumentovano da je 1,2 miliona EUR plasirano u „pozajmice sa kamatom". 

MINA

Portal Analitika