Društvo

Inspektori pronašli 53 vrste opasnih proizvoda na tržištu

Tržišna inspekcija pronašla je u februaru na tržištu Crne Gore 53 vrste opasnih proizvoda u ukupnoj količini od 1,41 hiljadu komada.
Inspektori pronašli 53 vrste opasnih proizvoda na tržištu
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su, kako se navodi na sajtu Uprave za inspekcijske poslove, u oblasti bezbjednosti proizvoda, obavili 72 inspekcijska pregleda i utvrdili 19 nepravilnosti. 

“Opasnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom bilo je 15 vrsta, u količini od 266 komada, u šta spada osam vrsta dječije odjeće sa 227 komada, dvije vrste vibracione brusilice u količini od tri komada, tri vrste prenosne dječije lampe, 11 komada, kao i dvije vrste električnih uvijača za kosu, odnoso pegle i prese za kosu, 25 komada”, precizira se u saopštenju.

Iz Uprave su dodali da je opasnih proizvoda koji ne predstavljaju ozbiljan rizik bilo 38 vrsta, u količini od 1,15 hiljada komada, u šta spada pet vrsta punjača za mobilni telefon sa 116 komada, kao i 33 vrste električnih uvijača za kosu u količini od 1,03 hiljade komada.

“Za pronađene opasne proizvode sa ozbiljnim rizikom izrečena je mjera trajne zabrane prometa, dok je za proizvode koji ne predstavljaju ozbiljni rizik izrečena mjera privremene zabrane prometa, do usklađivanja sa propisanim zahtjevima”, objasnili su iz Uprave.

Mjera opoziva od krajnjih potrošača je, kako se navodi, izrečena u tri slučaja za 34 komada opasnih proizvoda, odnosno za dvije vrste prenosne dječije svjetiljke, devet komada i jedna vrsta pegle za kosu u količini od 25 komada. Mjera opoziva je objavljena preko dnevnih novina.

“Po nalogu inspektora, jedna vrsta opasnih proizvoda u količini od devet komada, odnosno električne kvarcne grijalice, vraćene su proizvođaču/distributeru”, kazali su iz Uprave.

Mjera uništenja je sprovedena za tri vrste opasnih proizvoda u količini od 29 komada, odnosno dvije vrste prenosne dječije svjetiljke u količini od šest komada i jedna vrsta pegle za kosu u količini od 23 komada.

“Po obavještenjima iz RAPEX sistema, kontrolisana su četiri opasna proizvoda, ali nijedan od njih nije pronađen na tržištu Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika