Društvo

Lazović: Liste čekanja su prioritet

Liste čekanja u Kliničkom centru za prošli mjesec bile su nešto duže zato što u januaru nije bio organizovan dopunski, rad kazao je za Pobjedu direktor te najveće zdravstvene ustanove dr Ranko Lazović.
Lazović: Liste čekanja su prioritet
Portal AnalitikaIzvor

U februaru je na prvi pregled čekao 1.031 pacijent, dok je za ovaj mjesec na listi njih 1.000. Kako naglašava, prvi čovjek KCCG, s obzirom na to da je ponovo uveden dopunski rad očekuje se da će za april liste biti smanjene.

"Liste čekanja mogu se držati pod kontrolom samo uz dopunski rad, nikako drugačije. Odmah sam u februaru uveo dopunski, kao i sad u martu i već je to dalo rezultate. U aprilu ćemo ga ponovo uvesti gdje se bude čekalo, a tamo gdje su liste čekanja eliminisane napravićemo pauzu mjesec-dva", rekao je dr Lazović za Pobjedu, naglasivši da koliko god se čeka u Kliničkom centru, naša zemlja drži rejting.

Bez obzira na to, cilj novog menadžmenta Kliničkog centra je da liste budu što niže.

Prema podacima sa liste čekanja u KCCG za mart najviše pacijenata 389 čeka na dijagnozu kardiovaskularnih bolesti u Centru za kardiologiju, zatim na operaciju u Centru za kardiohirurgiju 153. Na prvi pregled na Klinici za očne bolesti čeka 358, a na Klinici za ortopediju i traumatologiju 100 pacijenta.

Liste čekanja eliminisane su na Klinici za onkologiju i radiologiju, gdje je do prije pola godine čekalo 300 pacijenata. Jedan od najvećih problema Kliničkog centra prethodnih godina bile su upravo liste čekanja.

Pacijenti su na prvi pregled čekali i duže od pola godine. Lazović je u decembru, na godišnjoj konferenciji za novinare, saopštio kako je novi menadžment za šest mjeseci uspio da liste čekanja svede na svega 870 pacijenata, odnosno da je za to vrijeme, zahvaljući dopunskom radu, čak 12.346 pacijenata stiglo na prvi pregled.

Portal Analitika