EU web forum

Danas glasanje o rezoluciji za Crnu Goru u Evropskom parlamentu

Puna implementacija izbornog zakonodavstva neophodna je kako bi se obezbijedili kredibilni lokalni i parlamentarni izbori u 2016. godini - poručio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han juče u Evropskom parlamentu, piše Pobjeda.
Danas glasanje o rezoluciji za Crnu Goru u Evropskom parlamentu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Evropski poslanici raspravljali su o Nacrtu rezolucije o napretku Crne Gore, koji je pripremio izvjestilac za našu zemlju Čarls Tanok, a danas se očekuje da glasaju o tom izvještaju.

Han se osvrnuo na političku situaciju u Crnoj Gori, podsjećajući da je politički dijalog stao i da nije došlo do sporazuma vlasti i opozicije.

- Politički čelnici ne mogu da se dogovore o vladi izbornog povjerenja. Ove godine će se u Crnoj Gori održati lokalni i parlamentarni izbori. Primjena izbornog zakonodavstva je ključna kako bi izbori bili kredibilni. Odgovornost crnogorskih političkih lidera je da ovo osiguraju - poručio je Han.

Evropski komesar dodaje da se ove godine od Crne Gore očekuje i da ostvari opipljive rezultate u oblasti vladavine prava.

Ministarka odbrane Holandije Žanin Henis-Plashert pozvala je crnogorske političke lidere da vode dijalog.

- Pozivamo sve političke stranke da budu odgovorne i ponovo se uključe u konstruktivni dijalog u parlamentu, koji je jedino mjesto za političku raspravu. Pozivamo vlast i opoziciju da sarađuju, ne samo da bi se ispunila očekivanja građana Crne Gore, već je to važno i za osiguravanje povjerenja javnosti u politički proces i u državne institucije - navela je ona.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika