Društvo

Luka Bar: Otvoren granični prelaz za kontrolu hrane

Objekat prvog crnogorskog graničnog prelaza za kontrolu hrane prema stadardima Evropske unije, sagrađenog u Luci Bar, danas je svečano otvorio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović. Kontrolni punkt su povodom završetka radova i opremanja objekta obišli i predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić i predstavnici Svjetske banke, javlja portal BarInfo.
Luka Bar: Otvoren granični prelaz za kontrolu hrane
Portal AnalitikaIzvor

Projekat savremenog graničnog inspekcijskog prelaza za veterinske i fitosanitarne preglede, vrijedan 450.000 eura, realizovan je kroz MIDAS projekat, koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom.

Otvaranje graničnog prelaza predstavlja važan korak u pravcu poboljšanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, uz aktivnosti koje je Ministarstvo realizovalo na unapređenju propisa, kao i podizanju standarda i procedura u ostalim institucijama sistema.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović je zadovoljan što je projekat nakon, kako je naveo “svih problema i prolongiranja završetka radova, konačno priveden namjeni”.

“Prvi objekat ove vrste u državi je završen, oprema nabavljena, pa ga već sjutra možemo staviti u funkciju. Ovaj punkt poslužiće kao ulaz za proizvode ne samo kada je u pitanju Crna Gora, već i zemlje EU. Oprema kojom raspolaže je po najsavremenijim standardima, pa tako sa sigurnošću možemo dalje jačati sistem sigurnosti bezbijednosti hrane”, podvukao je Ivanović.

U Crnoj Gori postoji nekoliko laboratorija uključenih u proces provjere bezbjedonosnih standarda akreditovanih na nacionalnom nivou (Specijalistička veterinarska laboratorija u podgorici, Institut za javno zdravlje i CETI, a intencija je dobijanje akreditacija i na evropskom nivou.

“Međutim, crnogorski sistem u ovom momentu nema sve što mu je za to neophodno, a malo je vjerovatno da će u dogledno vrijeme ispuniti uslove za sprovođenje sveobuhvatnih kontrola nakon kojih bi bili apsolutno sigurni da su svi građani zaštićeni. Zbog toga problem menadžerski moramo rješavati na dva nivoa - za sve one analize za koje nema ekonomskog smisla da se rade u Crnoj Gori, (jer se pojedini problemi pojavljuju sporadično- na sedam, osam godina) već smo pripremili ugovore sa referentnim laboratorijama u Evropi... Za ono što možemo podvesti pod “svakodnevni posao” želimo da imamo akreditovane laboratorije u Crnoj Gori. Iz tog razloga hoćemo da školujemo mlade ljude, pa ih iznova pozivam da koriste mogućnost za stipendiranje putem oglasa koje objavljuje Ministarstvo poljoprivrede, i tako odgovore na otvorene pozive Vlada nekoliko susjednih zemalja da se školuju i budu u mogućnosti da praktična znanja primjenjuju na ovakvim mjestima”, poručio je Ivanović.

On je izgradnju narednog kontrolnog punkta ovog tipa najavio na Aerodromu u Podgorici, dok će na drugim graničnim prelazima ona zavisiti od finansijskih sredstava i dinamike približavanja Evropskoj uniji naše i zemalja regiona.

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić je procijenio da je otvaranje objekta prvog graničnog prelaza za kontrolu hrane od velikog značaja prvenstveno jer je Luka Bar “ulazna tačka” poljoprivrednih proizvoda.

“Ovaj objekat će pomoći da ti proizvodi budu sa najvećom mogućom sigurnošću potpuno ispravni, a skratiće se i vrijeme kompletne procedure, od čega će i cjelokupna crnogorska privreda imati benefite”, kazao je Srzentić, uz zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede i Svjetskoj banci što su projekat doveli do kraja.

I novi tim lider Svjetske banke Danijel Gerber je zadovoljan mogućnostima koje nudi punkt u Luci Bar.

“Nadam se da ću za nekoliko mjeseci, kada planiram novu posjetu Crnoj Gori, vidjeti da je projekat stavljen u kompletnu funkciju i da je njegova svrha uspješno imlementirana”, kazao je Gerber.

Ministar Ivanović objašnjava da se kašnjenje u izgradnji i opremanju objekta za kontrolu hrane u Luci Bar, dogodilo iz “uobičajenih balkanskih razloga”.

“Sve što je moglo da se desi da se ‘saplete’ izgradnja ovog objekta - desilo se. Imali smo mnogo strpljenja, bili uporni i tolerantni, pa se nadam da će generacije koje dolaze to znati da cijene. Objekat je trebao da dobije brojne dozvole, jer je prostor specifičan i u posebnom je režimu. Sada raduje što će prve analize biti moguće sprovesti već za neoliko dana - odmah nakon montiranja opreme”, objasnio je Ivanović.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja juče je obišla i područje Džidžarina u Starom Baru, gdje se izvode radovi na Stazi maslina i Centar za selekciju matica u Sutomoru.

Portal Analitika