EU web forum

Cetinje prepoznato po inovativnim aktivnostima

U proteklom vremenu, što samostalno, a što kroz tijesnu saradnju sa međunarodnim krugovima, uspjeli smo da realizujemo niz projekata koji su učinili da Cetinje i lokalna uprava budu prepoznati po inovativnim aktivnostima, nerijetko i jedinstvenim na prostoru čitave države, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović na Konferenciji gradonačelnika Jugoistočne Evrope u Gracu.
Cetinje prepoznato po inovativnim aktivnostima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Bogdanovićevog kabineta, konferencija je organizovana u okviru Programa partnerstva Svjetske banke sa ciljem podrške gradovima Jugoistočne Evrope u procesu modernizacije i reformi, kao i promovisanju lokalnog razvoja i održivog rasta.

Bogdanović je u okviru panela "City Leadership required to transform cities in South-East Europe", govorio o značaju aktivnosti gradskih uprava u integracionim procesima, pri čemu je istakao dosadašnji učinak jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori na tom planu.

"Proces reforme lokalne samouprave u Crnoj Gori danas se nalazi u odmakloj fazi, u kojoj participiraju brojni subjekti, od lokalnog, preko nacionalnog, sve do međunarodnog nivoa. A jedan od vitalnih instrumenata koji su doprinijeli takvom stanju, upravo su mogućnosti pristupa različitim vidovima fondova Evropske unije i partnerstva sa međunarodnim institucijama", naveo je on.

Bogdanović je, takođe, posebno naglasio riješenost lokalne smouprave da rješava probleme koji opterećuje gotovo sve gradove i regije zemalja zapadnog Balkana.

Riječ je o problemu nezaposlenosti, kao jednom od najvećih aktuelnih izazova za nosioce vlasti na lokalnom, ali i na nacionalnom nivou.

"Zbog ograničenih finansijskih resursa, vjerujem da je prioritet u našem radu valorizacija prirodnih potencijala kroz javno-privatno partnerstvo i privlačenje privatnog kapitala. Cetinje je prošle godine sa privatnim parnerom stavilo u funkciju u turističke svrhe Lipsku pećinu, prvi speleološki objekat za turističke posjete u Crnoj Gori. To je realizovano bez finansijske participacije lokalne uprave, a ostvareni su izuzetni finansjski i druge multiplikativni efekti na lokalno stanovništvo", istakao je Bogdanović.

On smatra da je lokalna uprava uspostavila kvalitetan pravni i administrativni okvir, podsticajan za investitore, zbog čega je Cetinje danas na značajnim međunarodnim adresama prepoznato kao posebno stimulativna sredina u toj oblasti.

Kako je kazao, izrađena je prostorno-planska dokumentacija za cjelokupno gradsko područje, što je poslužilo i kao okvir za kreiranje dvije biznis zone koje su danas u funkciji braunfild i grinfild investicija.

"Takođe, donijeli smo Odluku o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva. Time smo ponudili i podsticajne pakete i za one koji žele ulagati van biznis zona, a u pravcu poboljšanja turističke ponude i razvoja ruralnog područja", naglasio je gradonačelnik.

Na marginama Konferencije, Bogdanović se susreo sa gradonačelnikom Graca, koji je je bio domaćin skupa, kao i sa gradonačelnicima Oklahome i Viljnusa, sa kojima je razgovarao o budućoj saradnji.

Ispred Zajednice opština Crne Gore, na panelu je učestvovao i predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

Događaj je okupio oko 150 predstavnika iz zemalja Jugoistočne Evrope sa centralnog i lokalnog nivoa vlasti, uključujući i gradske lidere, asocijacije lokalnih vlasti i druge partnere.

Portal Analitika