EU web forum

Crna Gora će pratiti politiku EU u slučaju priliva migranata

Crna Gora će, u slučaj priliva migranata na granicama, pratiti politiku Evropske unije (EU), prilagođavajući svoje mehanizme datim okolnostima, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivan Mašulović.
Crna Gora će pratiti politiku EU u slučaju priliva migranata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je danas prisustvovao sastanku direktora za politiku odbrane u okviru inicijative Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC), u Beču, radi sagledavanja aktuelne migrantske krize sa fokusom na Zapadni Balkan.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je sastanak okupio predstavnike država koje su pogođene krizom, kao što su Austrija, Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Poljska, kao i političke direktore ministarstava odbrane Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Mašulović je, kako se navodi, upoznao prisutne sa planovima i modalitetima reagovanja Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u slučaju masivnog priliva migranata i izbjeglica na granice države.

“On je naglasio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju saradnje sa međunarodnim partnerima, te da će na ovom planu pratiti politiku EU, prilagođavajući svoje mehanizme datim okolnostima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku istaknuto da je neophodno pružiti pomoć državama Zapadnog Balkana, imajući u vidu njihovu važnu ulogu u migrantskoj krizi, ali i da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rješenje za aktuelni izazov, kao i usaglašeni pristup tom problemu, o čemu će biti govora i na predstojećem ministarskom sastanku koji će se odžati u okviru ove inicijative.

“U crnogorskoj delegaciji su bili i kapetan korvete Vučić Bošković, vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore u Beču i Aleksandra Tmušić, savjetnica u Direktoratu za politiku odbrane”, kazali su iz Ministarstva.

Portal Analitika