EU web forum

Plenković: U procesu evropskih integracija Crna Gora otišla najdalje od svih država jugoistoka Evrope

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Andrej Plenković ocijenio je u intervjuu Pobjedi da je veoma važno da u demokratskom društvu ne postoje nikakve sumnje u zakonitost i pravičnost izbornog procesa, uključujući i područje medijskog praćenja izbora i djelovanja političkih stranaka.
Plenković: U procesu evropskih integracija Crna Gora otišla najdalje od svih država jugoistoka Evrope
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Za Crnu Goru nije dobro da do dogovora još nije došlo, ali nadam se da će u što skorijem roku dijalogom i konstruktivnom saradnjom svih političkih aktera preostala otvorena pitanja biti sporazumno riješena, kako bi se mogli održati parlamentarni izbori koji bi dali jasan legitimitet izabranom predstavničkom tijelu i Vladi koja će iz njega proizlaziti - kazao je Plenković povodom neuspjelog parlamentarnog dijaloga.

Komentarišući Izvještaj o Crnoj Gori za 2015. godinu koji je Odbor za vanjske poslove EP usvojio prije tri dana, on ocjenjuje da je Crna Gora otišla najdalje od svih država jugoistoka Evrope u procesu evropskih integracija.

Plenković, koji je predstavnik Hrvatske demokratske zajednice u Evropskom parlamentu, naglašava da dobijanje pozivnice za članstvo u NATO ima strateško značenje za Crnu Goru, ali i za stabilnost cijelog jadranskog bazena, te jugoistočne Evrope.

- Stoga Hrvatska snažno podržava što kraći proces pristupanja - poručio je Plenković, pri čemu je izrazio uvjerenje da će hrvatski Sabor među prvima ratifikovati Protokol o ulasku Crne Gore u Sjevernoatlantski savez.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika