Svijet

Portugalija spremna da primi 10.000 izbjeglica

Portugalija je ponudiila da primi 10.000 migranata iz zemalja koje se bore s njihovim prilivom kako bi, na taj način, neutralisao odliv sopstvenog stanovništva.
Portugalija spremna da primi 10.000 izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Portugalije Antonio Košta poslao je prošle nedjelje pisma Austriji, Grčkoj, Italiji i Švedskoj i ponudio im da prihvati do 5.800 izbjeglica pored 4.500 onih koje je već pristao da primi kao dio izbjegličkog sistema kvota EU.

Košta je nedavno poručio Briselu da bi Portugal trebalo da služi kao primjer i dodao da se protivi zatvaranju granica u Evropi u cilju blokiranja pristupa izbjeglicama, prenosi AFP.

Ranije ovog mjeseca, portugalski premijer je ocijenio da je nepravedno opterećivati Berlin onime što je dužnost "svih evropskih lidera".

Portualija je teško pogođena svjetskom finansijskom krizom, a nezaposlenost je velika među mladima zbog čega oni odlaze iz zemlje u potrazi za poslom.

Nezaposlenost je oko 12 odsto, a skoro polovina Portugalaca je napustila zemlju za stalno ili privremeno u protekle četiri godine dok je stopa nataliteta najniža u EU.

Međutim, Portugalija će birati koje će migrante primiti jer planira da poboljša radnu snagu prihvatajući studente i stručne radnike.

Portugalija planira da prihvati 2.800 studenata i između 2.500 i 3.000 izbjeglica koji su stručnjaci za poljoprivredu i šumarstvo.

Portal Analitika