EU web forum

Kameron danas počinje kampanju za ostanak Britanije u EU

Britanski premijer Dejvid Kameron počinje danas kampanju za ostanak Britanije u EU nakon što je objavio da će 23. juna biti održan referendum o članstvu u evropskom bloku.
Kameron danas počinje kampanju za ostanak Britanije u EU
Portal AnalitikaIzvor

Kameron će se danas u programu "Bi-Bi-Si-ja" suočiti sa liderom antievropske britanske stranke UKIP Najdželom Ferejdžom i škotskim prvim ministrom Nikolom Stardžen.

Britanski premijer objavio je datum održavanja referenduma poslije dvočasnovnog sastanka Vlade tokom kojeg je ministre obavijestio o sporazumu postignutom sa Briselom kojim Britanija dobija "specijalan status" u EU.

Međutim, njegova Konzervativna stranka je duboko podijeljena oko pitanja britanskog mjesta u Evropi i šest članova, uključujući ministra pravosuđa Majkla Gova, već je najavilo da će se pridružiti kampanji za izlazak Britanije iz evropskog bloka.

- Približavamo se jednoj od najvećih odluka sa kojom se ova zemlja suočava. Izbor će pokazati kakva zemlja želimo da budemo - rekao je Kameron u obraćanju novinarima pred kancelarijom britanske Vlade u Londonu.

Ferejdž je dogovor, koji je Kameron postigao u Briselu, ocijenio kao "patetičan" i pozvao je britansku javnost da podrži izlazak iz evropskog bloka.

Pedesetak poslanika iz redova Konzervativne stranke juče je najavilo da će podržati izlazak Britanije iz EU.

Izvor: blic.rs

Foto: Tanjug/AP

Portal Analitika