Kultura

U ČAST VELIKOG UMJETNIKA: Arsenove pjesme su vječnost

Presrećna sam što ćemo danas imati koncert u Podgorici posvećen širokom stvaralaštvu našeg Arsena, rekla je Gabi Novak, vidno uzbuđena supruga, dugogodišnja saradnica i muza čuvenog Arsena Dedića.
U ČAST VELIKOG UMJETNIKA: Arsenove pjesme su vječnost
Portal AnalitikaIzvor

Na tom zadatku okupila se, kako kaže, ekipa koja slijedi njegove tragove. Naime, sa sinom Matijom i njegovim trijom, i ne manje poznatim slovenačkim kantautorom Zoranom Predinom večeras će prirediti koncert posvećen jednom od najznačajnijih savremenih umjetnika ovog regiona, koji je preminuo u avgustu prošle godine.

- Nijesam od velikih riječi. I nije mi lako. Srećna sam, ipak, što ću sa svojom porodicom nastaviti to da radim, jer - Arsenove pjesme su vječnost - navela je ona, te dodala da će njene prave emocije doći do izražaja na bini, kada bude pred podgoričkom publikom.

- Sa Zoranom Predinom našao se na drugi način - on pripada njegovoj porodici autora - dodala je Gabi Novak.

Slovenački muzičar koji je slavu stekao još početkom osamdesetih godina, mijenjao je vremenom svoj izraz, ali je na njega poseban uticaj ostavio upravo Arsen Dedić. Zato smatra za veliku čast što je dio koncerta u Podgorici, ali i naredna dva na ovoj turneji koje će imati u Ljubljani i Beogradu.

- Treba razmisliti o tome da se Arsen nađe u čitankama, jer svojim uticajem može da odgoji nove autore - smatra on.

Najbolje je o tome mogao govoriti iz vlastitog iskustva, kroz sjećanja na to kako ga je Arsen učio.

- Kada smo se upoznali, bila je 1981. godina, i imao sam rok bend "Lačni Franz". Došao je da nas sluša, jer mu je neko rekao da pišem dobre tekstove. Za mene je to izgledalo kao da je na naš koncert došlo božanstvo. Jer, Arsen je bio čovjek koji nije znao da laže. Govorio bi uvijek što misli i svakom bi rekao svoje - ispričao je Predin.

Dalje je podsjetio na njihovu prvu saradnju posljednje godine 80-tih, kada su u Ljubljani radili na zajedničkom albumu i iz koje je proizlašlo njihovo čvrsto prijateljstvo. Zato kaže da je bilo sasvim logično da takođe sarađuje sa Matijom Dedićem, vrhunskim džez pijanistom.

- "Tragovi u sjeti" je album na kome smo pjesme "vratili u kolijevku" - da se vidi koliko svaka od njih vrijedi kada je svedena samo na glas i klavir. Znao sam da će to biti nešto za odabranu publiku. Ali uskoro ćemo Matija i ja snimati nastavak tog albuma - najavio je Predin album na kome će ovaj izuzetni duo izvesti hitove pjevača nekadašnje zajedničke države.

U susret večerašnjem nastupu, drugom u Crnoj Gori u posljednjih sedam mjeseci, Matija Dedić je zahvalio onima koji su njemu i njegovim roditeljima među prvima dali priliku da gostuje u glavnom gradu.

- Želim da zahvalim Draganu Seniću koji je jako bitan za vezu moje porodice sa Podgoricom - naveo je on.

Dalje je rekao da sasvim sigurno nema neobjavljenih Arsenovih snimaka, ali da postoje pjesme za koje nedostaje muzika da bi bile potpune.

- Ali, pronašli smo dio knjige u pripremi, koju je nazvao "Trafika". I pronalazimo po kući ono što je zapisao a što bi moglo da pripada toj knjizi. Odlučili smo i da uradimo reizdanje njegove najpoznatije knjige "Brod u boci" - zaključio je on svoje kratko obraćanje novinarima.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević ovom prilikom je uručila Gabi Novak, kako je kazala, simboličan poklon - monografiju Podgorice i suvenir - i znak sjećanja na prijateljstvo koje će uvijek naći u ovom gradu.

Kuriozitet večerašnjeg koncerta biće i lična posveta Vera Begovića, inače dugogodišnjeg radnika KIC-a "Budo Tomović", koji je zahvaljujući izvođenju Arsenove kompozicije na jednom od tadašnjih lokalnih festivala prije četiri decenije, stekao poštovanje i prijateljstvo čuvenog kantautora.

K.J.

Portal Analitika