EU web forum

Velika Britanija će imati specijalni status u EU

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je kasno sinoć da je s liderima EU postigao dogovor koji će omogućiti specijalni status Velike Britanije u EU.
Velika Britanija će imati specijalni status u EU
Portal AnalitikaIzvor

- Ispregovarao sam dogovor koji će dati Velikoj Britaniji specijalni status u EU. Preporučiću ga sjutra Vladi - naveo je Kameron sinoć na Tviteru.

Rojters je prenio da postoje dva važna djela dogovora, a to su specijalno izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije i obezbjeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja eurozone i članica EU koje su izvan nje.

Osim toga, Britanija će dobiti nove mehanizme za kažnjavanje i deportaciju kriminalaca, i imaće pravo da uskrati radnicima koji dođu da rade u njihovoj zemlji prve četiri godine socijalnu pomoć i beneficije dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema.

O postizanju dogovora oglasio se i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, koji je saopštio da je dogovor o ostanku Velike Britanije u EU dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica EU.

- Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o Velike Britanije u EU - napisao je Tusk na Tviteru, prenosi Rojters.

(Agencije)

Portal Analitika