Svijet

MERKEL: Situacija u Siriji nepodnošljiva

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je situaciju u Siriji nepodnošljivom i ponovila poziv za uspostavljanje zone zabrane leta da bi se zaštitili civili.
MERKEL: Situacija u Siriji nepodnošljiva
Portal AnalitikaIzvor

"Trenutna situacija u Siriji je nepodnošljiva", rekla je Merkel, govoreći o ofanzivi režimskih snaga u Alepu zbog čega je na hiljade ljudi napustilo sjever zemlje.

Merkel je, u obraćenju parlamentu, rekla da bi bilo korisno kada bi u Siriji "bila neka oblast gdje nijedna strana u sukobu ne bi izvodila vazdušne napade", prenio je B92.

Njemačka kancelarka je nešto ranije izjavila da bi uspostavljanje zone zabrane leta u Siriji bilo moguće sprovesti uz postizanje dogovora između sirijskog predsjednika Bašara el Asada, onih koji ga podržavaju i koalicije koja se bori protivI Islamske države.

Takav sporazum bio bi "znak dobre volje", prenosi AP, navodeći da je ona prvi put iznjela tu ideju u ponedjeljak u jednom intervjuu.

Kako prenosi Rojters, prema njenim riječima za stanovnike u Alepu i obližnjim regionima bilo bi dobro uspostavljanje takve zone prema granici sa Turskom.

Ona je na konferenciji za novinare sa predsjednikom Šri Lanke takođe rekla da akcije Rusije i snaga sirijskog predsjednika Bašara el Asada u Siriji nijesu u duhu Rezolucije UN o Siriji iz decembra prošle godine, prenosi Rojters.

Govoreći o migrantskoj krizi, ona je rekla da vrijedi tragati za zajedničkim rješenjem sa evropskim partnerima, pa čak iako za to treba više vremena.

Inače, Rusija je ranije tokom dana odbacila prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel da se razmotri uvođenje zone zabrane letjenja nad nekim područjima Sirije.

Portal Analitika