Svijet

Hamond: Samo jedan čovjek telefonskim pozivom može zaustaviti krvoproliće u Siriji

Šef britanske diplomatije Filip Hamond u emisiji The Andrew Marr Show kazao je kako postoji samo jedan čovjek na svijetu koji jednim pozivom može zaustaviti građanski rat u Siriji, a on se zove Vladimir Putin.
Hamond: Samo jedan čovjek telefonskim pozivom može zaustaviti krvoproliće u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

"Odlazak ili ostanak sirijskog predsjednika Bašara al Asada na vlasti na kraju će zavisiti od toga da li su Rusi spremni da iskoriste svoj uticaj da ga maknu. A na svijetu postoji jedan čovjek koji telefonskim pozivom može zaustaviti građanski rat, a njegovo ime je gospodin Putin", rekao je Hammond te dodao da je u Siriji 150.000 boraca iz umjerene opozicije svakodnevno na meti ruskih bombardera.

"Rusi su u zadnjih nekoliko nedjelja povećali intenzitet jakih napada i to je natjeralo borce opozicije da pobjegnu sa svojih položaja. Međutim, vrlo važna je činjenice da sirijski režim nema vojnike, snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. I tu dolazimo do pat pozicije", rekao je Hamond, te Ruse zamolio da obustave vazdušne napade, pogotovo na ciljeve krcate civilima.

Izvor: index.hr

Foto: FAH

Portal Analitika