EU web forum

Akcioni plan Austrije i CG: Otvaranje najmanje pet poglavlja ove godine

Dan nakon što se pojavila informacija da će opozicionari okupljeni oko lidera Andrije Mandića zastupati evroskepticizam, tako što će preispitati odnose sa Evropskom unijom i raditi na približavanju Crne Gore Rusiji, iz Austrije je stigao vrlo jasan signal o evropskom putu Crne Gore.
Akcioni plan Austrije i CG: Otvaranje najmanje pet poglavlja ove godine
Portal AnalitikaIzvor

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc je tokom zvanične posjete Podgorici predstavio Akcioni plan saradnje dvije države u kojem se kao prva stavka navodi da će Austrija podržati naredne korake Crne Gore za pristupanje Evropskoj uniji i dati „vjetar u leđa“ za otvaranje najmanje pet poglavlja u 2016. godini.

Riječ je o poglavljima 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), 12 (bezbjednost hrane, veterinarska i fotosanitarna politika), 13 (ribarstvo), 19 (socijalna politika i zapošljavanje) i 22 (regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata).

U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, ističe se da je desetogodišnjica nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2016. signal da se nastavi zalaganje za dalji put Crne Gore ka EU. Konkretan plan Austrije za ubrzanje integracije Crne Gore u EU dolazi nakon što su uz posredovanje zvaničnog Beča krajem avgusta prošle godine potpisani sporazumi o granicama između Crne Gore i Kosova te Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U pitanju su prvisporazumi te vrste na Zapadnom Balkanu što je snažno pozdravljeno i u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2015. godinu.

-Nakon potpisivanja sporazuma o demarkaciji granica sa BiH i sa Kosovom na marginama samita o Zapadnom Balkanu u Beču, Austrija će doprinijeti dobrosusjedskim odnosima u regionu, tako što će na proljeće biti domaćin konferencije o rješavanju bilateralnih pitanja - navodi se u Akcionom planu.

Kako bi se nastavili zajednički napori u oblasti deradikalizacije i borbe protiv terorizma, kroz sprovođenje Bečke deklaracije „Borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma“ koja je donijeta prošle godine u martu, Austrija planira da organizuje konferenciju u Sarajevu u drugoj polovini godine.

U dokumentu austrijskog ministarstva se dodaje da će nastaviti da pomažu državnim institucijama kroz instrumente Evropske komisije.

Izvor: Pobjeda

Foto: gov.me

Portal Analitika